Nepoznato arheološko blago kod Bugojna, skeleti u pozlaćenom platnu (FOTO)

Arheološko nalazište
Husein Smajić je prije šest godina slučajno otkrio temelje srednjovjekovne katoličke crkve, na lokaciji zvanoj Crkvina.

 

Pretpostavlja se da je to bila crkva bosanskog kraljevskog plemstva. Unutar crkve su pronađeni i ostaci ljudskih skeleta.

Pronađen je i grob sa muškim i ženskim skeletom umotanim u pozlaćeno platno, što ukazuje da su pokojnici bili plemićkog porijekla.

Uslijedila su arheološka ispitivanja kako bi se očuvali pronađeni predmeti, a temelji konzervirali. Sve se to radilo, uglavnom, na inicijativu Huseina Smajića koji je dao i finansijsku podršku, koji je pored otkopanih temelja podigao i improvizovani drveni zvonik s dva zvona, a dio svog imanja je poklonio Vrhbosanskoj nadbiskupiji te odlučio podići novu zavjetnu katoličku crkvu koja će biti u vlasništvu župe Bugojno.

Interesantno je da u iskopavanjima nisu učestvovali arheolozi iz BiH već iz Hrvatske uz podršku franjevaca i katoličke crkve.

Neke pretpostavke govore da je ovdje grob bosanske kraljice Jelene Grube jer je pronađen zlatni plašt u grobu i kosti su datirane  na 1400 godinu, a pored ovog nalaze se i grobovi još 11 osoba.

Enver Imamović, ugledni bh historičar i arheolog, je rekao da su pronađeni ostaci crkve ali da nema utemeljenih podataka da se tu nalazi i grob kraljice Jelene. Rekao je i to da su arheolozi iz Srajeva zainteresovani za ovu lokaciju, ali da ih zakonodavstvo u tome spriječava, kao i inertnost institucija. Naglasio je da se nadležne institucije moraju što brže uključiti ukoliko žele spriječiti zločin nad bh baštinom.