Nešić ne zna da ne bi smio tražiti informacije o postupku protiv kažnjenih službenika GP BiH

r
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić najavio je da će u ponedjeljak od Granične policije BiH tražiti da mu dostave sve informacije u vezi sprovedenog postupka u kojem su kažnjena trojica graničnih policajaca koji su dopustili osiguranju Christiana Schmidta da unesu oružje u BiH.

No, Nešić bi, kao ministar sigurnosti i dio Vijeća ministara BiH, morao znati da prema Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika u BiH on nema pravo na takve zahtjeve, a onaj ko bi mu eventualno ustupio takve podatke - direktno bi prekršio pravilnik i Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Naime, rješenje Disciplinske komisije se dostavlja policijskim službenicima u postupku, Uredu za profesionalne standarde tj. disciplinskom tužitelju i direktoru Granične policije BiH dok jedan primjerak odlazi u arhiv. Niko pored pobrojanih nema pravo na rješenje.

Dakle, Pravilnik o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika u BiH, koje je donijelo Vijeće ministara BiH, se odnosi na disciplinske postupke za policijske službenike u državnim policijskim agencijama. Upravo zbog toga, Nešić bi kao ministar u Vijeću ministara BiH trebao poznavati procedure.

Rješenje sadrži niz ličnih podataka policajaca na koje se odnosio discplinski postupak i u slučaju ustupanja, naprimjer ministru sigurnosti Nenadu Nešiću, bio bi prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Kako Klix.ba saznaje Disciplinska komisija nije prohvatila pismenu dokumentaciju koju su trojica optuženih graničnih policajaca pribavila od Ureda visokog predstavnika (OHR) u cilju dokazivanja zakonitosti njihovog postupanja.

Podsjetimo, tri granična policajca kažnjena su umanjenjem plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca jer su dopustili osiguranju visokog predstavnika Christiana Schmidta da unesu oružje u Bosnu i Hercegovinu.

Kako nam je potvrđeno, kompletna smjena na Međunarodnom graničnom prijelazu Bosanska Gradiška odnosno policijski službenici Granične policije BiH inicijala B.Č., H.K. i S.B. jučer je nakon sprovedenog disciplinskog postupka kažnjena novčanom kaznom umanjenja plaće od 15 posto u naredna tri mjeseca. Kažnjeni granični policajci su, kako nezvanično saznaje Klix.ba, Safet Badnjar, Hasan Krehmić i Boško Čivić.

Razlog kažnjavanja, po stavu Disciplinske komisije, leži u propuštanju ulaska u BiH oružja koje su unijeli pripadnici osiguranja visokog predstavnika Cristiana Schmidta.

Po stavu prijavitelja ovog slučaja, ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića ali očito i Disciplinske komisije koja se sa tim stavom složila, pripadnici Schmitovog osiguranja su nelegalno unijeli oružje namijenjeno za fizičku zaštitu šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Disciplinsku komisiju za policijske službenike Granične policije BiH čine Bojan Petrović (predsjednik), Željko Divčić i Sanela Sinanović.

 

Foto : Arhiva