Nešiću nije jasno zašto nije dozvoljen skup podrške Dodiku u Sarajevu, napao i Ramu Isaka

.
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić kazao je na današnjoj press konferenciji da je zabrana protesta podrške predsjedniku bh. entiteta RS ispred zgrade Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine u Sarajevu 'politička odluka'.

Nešić je također rekao da federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak 'nema ovlaštenja da spriječi okupljanje na entitetskoj liniji, naročito na teritoriji RS'.

 

"Očigledno da se radi o populističkoj izjavi i pozivam kolegu Isaka da vodi računa šta izjavljuje i da se koncentriše da njegove izjave budu u skladu sa njegovim ovlaštenjima", naveo je Nešić, komentarišući Isakovu izjavu da neće dozvoliti okupljanje ni na entitetskoj liniji, te da će u slučaju potrebe biti zatražen angažman međunarodnih snaga.

Nešić je osudio zabranu okupljanja ispred zgrade Suda i Tužilaštva BiH, dodajući da ne vidi logiku u tome i da smatra da se treba svima omogućiti da slobodno izraze mišljenje i volju da protestuju protiv odluka.

 

Nešiću nije jasno zašto MUP Kantona Sarajevo nije dozvolio ovaj skup, te da će provjeriti o čemu je riječ.

Govoreći o najavljenom skupu na enitetskoj liniji, Nešić je pozvao organizatore da ispoštuju sve zakonske propise.

"Smatram da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje i ne vidim ništa sporno u svemu tome, naročito što se radi o mirnom skupu, tako da ne vidim nikakve zakonske prepreke", rekao je Nešić.

Podsjetimo, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo službeno je jučer, 30. augusta, odbilo zahtjev za skup podrške predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika RS Milošu Lukiću. 

No, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović ne želi odustati od iskazavanja emocija prema "šefu" RS-a pa je pozvao građane bosanskohercegovačkog entiteta RS da sutra, 1. septembra, u 18 sati dođu na međuentitesku liniju: "Pozivam građane koji će krenuti iz naše Krajine da zajedno sa Dobojlijama i ljudima iz Posavine izađu na granicu sa Federacijom u Doboju. Da naš narod Semberije i Majevice to uradi u opštini Lopare na granici koja se nalazi na magistralnom putu M18 između Priboja i Tuzle. Mi iz Podrinja, Birča i Sarajevsko - romanijske regije ćemo se okupiti ovdje u Istočnom Sarajevu, a narod Hercegovine će blokirati granicu na putu Nevesinje - Mostar".

 

Foto:Arhiv