Nešto je truhlo u Vladi: Nezavisni odbor demantirao navode ministara

Jučer je održana sjednica Nezavisnog odbora za izbor policijskog komesara. Tema sastanka bila je aktuelna situacija oko slučaja Muje Korčića. Na sjednici je demantirano sve što su ministri Anel Ramić i Nikola Findrik kazali na pres konferenciji 29. juna.

Ajna Jodanović, predsjednica NO tvrdi da su imali pravo tražiti dodatne informacije o ispunjavanju uvjeta za penzionisanje kandidata u toku mandatnog perioda, što je navedeno i u tekstu konkursa. Jodanović ističe da nije postojala obaveza Uprave policije ministarstva da oni odlučuju da li kandidati ispunjavaju uvjete u toku mandatnog perioda.

Odbor je 12. juna od ministra unutrašnjih poslova dobio akt u kojem se, između ostalog, navodi da ministar konstatuje da kandidati ispunjavaju uvjete za penzionisanje što konkursom, tvrdi Jodanović, nije traženo. Samo nekoliko dana kasnije, na upit Nezavisnog odbora da li kandidat Mujo Koričić ispunjava uvjete konkursa, ministar se aktom od 4. juna proglašava nenadležnim.

Nezavisni odbor se interesirao da li je ministar dostavio Vladi njihov prijedlog na što su dobili odgovor da je ministarstvo dostavilo informaciju, odnosno obrazloženje ministarstva vezano za dostavljeni materijal Nezavisnog odbora. Stoga se predsjednica Jodanović pita kako ih ministar pravosuđa poziva da Odbor dostavi prijedlog Vladi kada dokumetacija i prijedlog trebaju, kako su rekli na pres konferenciji, biti upućeni tužilaštvu.

Na sjednici je istaknuto kako Nezvisni odbor stoji iza svog rada za kojeg, kažu, odgovaraju Skupštini kantona i zbog toga neće dopustiti da se diskreditriraju i da se u njihov rad miješaju oni koji za to nisu nadležni.

Na kraju su zamolili nadležne isnstitucije za pomoć u njihovom nastojanju da ostanu nezavisni i da proces izbora policijskog komesara ne dobije konotacije predizborne kampanje.