Nesvakidašnja odluka: Afrički kup nacija pomjeren za sedam mjeseci zbog kiše

.
Predstavnici Afričke nogometne konfederacije (CAF) odlučili su pomjeriti termin predstojećeg Afričkog kupa nacija koji se trebao održati u Obali Slonovače naredne godine u junu.

Najveće kontinentalno takmičenje u Africi uvijek privlači mnogo pažnje, a posebno zbog velikih uzbuđenja ekipa koje su približne kvalitete. Nikada se pobjednik ne može prognozirati unaprijed, a na naredno takmičenje čekat ćemo nešto duže.

Prvobitno, Afrički kup nacija trebao se održati u junu i julu naredne godine u Obali Slonovače. Međutim, od danas je zvanično promijenjen termin.

Afrički kup nacija neće se igrati 2023. godine, već početkom 2024. godine zbog sezone kiše u Obali Slonovače. Tako će pauza biti duža za čak sedam mjeseci i klubovi najjačih liga svijeta ponovo će biti u onom "čuvenom" problemu kada igrači na vrhuncu sezone odlaze na ovo kontinentalno takmičenje.

Razlog je sezona kiša u Obali Slonovače, koja svake godine pogodi ovu zemlju sa afričkog zapada. Odluka je iznenadila mnoge jer je se za kišne sezone znalo i prije nego što je određen prvobitni termin.

"Ne smijemo rizikovati. Januar nije idealan zbog toga što evropski klubovi igraju, ali je jedini izbor kojeg imamo", rekao je ukratko predsjednik CAF-a Patrice Motsepe.

Podsjetimo, na Afričkom kupu nacija pratit ćemo i Vahida Halilhodžića jer postoji samo teoretska šansa da ne izbori s Marokom prolaz. Jedino ga može spriječiti eventualni otkaz kojeg najavljuju marokanski mediji, a sve zbog toga što je žestoko kaznio nedisciplinu zvijezda reprezentacije i udaljio ih iz nacionalnog tima.

 

Foto:Arhiv