Nesvakidašnji događaj iz Širokog: Za dan bila dva porođaja u vozilu Hitne pomoći

Home

Nesvakidašnji događaj iz Širokog: Za dan bila dva porođaja u vozilu Hitne pomoći


Osoblje Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Široki Brijeg imalo je u utorak dvije nesvakidašnje intervencije.

U razmaku od samo tri sata dvije majke porodile su se u njihovom vozilu na putu od Širokog Brijega do Mostara. 

 

Izašla s posla

Kako je u izjavi za „Avaz“ kazao dr. Frano Musa, šef širokobriješke Hitne medicinske pomoći, u utorak u poslijepodnevnim satima žena iz Širokog Brijega izašla je s posla i došla u Hitnu pomoć jer su joj počeli trudovi.

- Trudove koji su već bili na svake dvije minute majka je dobila u 34. tjednu trudnoće. Odmah se krenulo u Mostar. Vidjeli smo da porođaj ide i da nećemo uspjeti stići do bolnice u Mostaru i negdje od Žovnice prema Balinovcu majka je rodila zdravo muško dijete, a porođaj je protekao uredno - ispričao nam je dr. Musa. 

Taman kada su se iz Mostara vratili u Široki Brijeg, raspremili stvari i očistili vozilo, stigao je novi poziv od muškarca koji im je prijavio da je njegovoj ženi pukao vodenjak i da su na putu prema Hitnoj pomoći.

 

Tačan termin

- S obzirom na raniju situaciju, mislili smo da se neko šali s nama, ali gospodin je bio ozbiljan. Preuzeli smo gospođu negdje na Trnu, ali za četiri-pet minuta vožnje i ona je rodila, i to u Knešpolju. Ova majka na svijet je donijela curicu točno na dan termina - ispričao je dr. Musa, istakavši da su uz obje trudnice na porođaju bili dežurni ljekar i tehničar te da su one, kao i njihove bebe, dobro. 

 

Dugo ćemo pamtiti

- Majke su bile smirene tokom porođaja, što je, također, bila prednost. Do sada nismo imali ovakvu situaciju. Zna se desiti da u dvije godine bude jedan porođaj u vozilu Hitne pomoći, ali dva u jednom danu, i to u razmaku od samo tri sata, nikad. Ovaj dan zadugo ćemo pamtiti - naveo je dr. Musa.

 

(Izvor: Avaz)

Objavio: Pet, 14/07/2017 - 22:20

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top