Neuropsihijatar analizirao Dodika: Njegove će riječi dugo kružiti Bosnom i Hercegovinom

dodik
Kada se ponašate fino i pristojno, možete čuti iza leđa: “Vidi onog levata, šta mu je”.

Uvrede političkim protivnicima, nerijetko bahato i drsko ponašanje sa skupštinskih govornica, neprimjerena komunikacija s novinarima…, sve to karakteriše ponašanje Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i čelnika SNSD-a.

Za neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića to nije ništa iznenađujuće.

– Dodik je od početka svoje političke karijere krenuo veoma oštro, u prvi mah to je bila strategija prema SDS-u, što se javnosti i sviđalo. No, sada je to poprimilo jednu drugu dimenziju. Ima, kako bi to rekli, kratak fitilj, nizak prag tolerancije, veoma je temperamentan.

Međutim, smatram da on to radi često svjesno i planirano jer cilja publiku koja je povodljiva, sugestivna, polupismena, neobrazovana… i dobro zna da će to proći kod njih – kazao je Ćemalović.

Prema njegovim riječima, erozija društva dovela je do novih standarda.

– Grubost, bahatost, vulgarizam svake vrste, agresivnost i fizička i verbalna dobro prolazi. Ustvari, postali su standardi u ponašanju našeg naroda. Kada se ponašate fino i pristojno, možete čuti iza leđa: “Vidi onog levata, šta mu je”.

Pa pogledajte kako se ponašamo od pješačkog prijelaza, u vožnji, u ustanovama i vidjet ćete, nažalost, elemente socijalne patologije. Poslije rata polukriminalcima i kriminalcima otvorena su vrata medija, postali su predmet identifikacije mase – objasnio je Ćemalović.

Naš sagovornik ukazao je na trend koji je općeprisutan.

– U svijetu općenito imate krizu digniteta javnih ličnosti. Kada pogledate neke svjetske lidere ostat ćete zatečeni njihovim ponašanjem i načinom komunikacije. Nažalost, nikada nije bilo više vjere, a manje morala – istakao je Ćemalović.
Izvor: Faktor

Izvor: