Nevrijeme širom BiH: Vjetar čupao stabla i krovove, Zenica nakratko ostala bez struje

.

Bosnu i Hercegovinu, ali i region je tokom noći pogodilo snažno nevrijeme praćeno orkanskim vjetrom koji je rušio stabla, skidao krovove sa kuća i uzrokovao nestanke struje. Šteta je zabilježena u više gradova u BiH.

U Travniku se posljedice nevremena vide u tome što je vjetar čupao stabla pa su se tako mnoga našla na putu. Na društvenim mrežama su podijeljeni snimci na kojima se može vidjeti da je puhao vrlo snažan vjetar.Na jednoj od fotografija koje je objavio Biljanska.org iz Travnika vidi se da su stabla zatrpala automobil.

Oborena stabla na ulicama Mostara su također posljedica nevremena koje je pogodilo i ovaj grad, međutim veća šteta nije prijavljena, kao ni u Sarajevu.

Slične su posljedice i na području Bugojna, no kako izvještavaju lokalni portali, mještani su odmah priskočili u pomoć kako bi raščistili i učinili prohodnim put na koji su pala stabla.


Na području Zenice nije bilo prijavljenih šteta zbog nevremena koje je zahvatilo BiH sinoć, ali je tokom noći nakratko nestajalo struje u cijelom gradu zbog udara groma.

Vatrogasci Grada Visoko su tokom nevremena koje je zahvatilo ovo mjesto prije otprilike pet sati savjetovali građanima da ne izlaze napolje, a vozačima da prilagode vožnju uslovima na putu. S obzirom na to da je nevrijeme izazvalo probleme, vatrogasci su na terenu.

Prema fotografijama grada Visokog, na ulicama se može vidjeti veliki broj iščupanih stabala, ali i odrona kamenja sa obližnjih zgrada.

Nepovoljno vrijeme je pogodilo i sjever Hrvatske gdje je vjetar također čupao stabla i krovove, a u pojedinim regionima nema ni struje. Haotično stanje je i u Sloveniji, a grmljavinsko nevrijeme je preko te države iz zapadne i južne Austrije stiglo i do BiH.

Očekuje se da će danas i u narednim danima ponovo se vratiti sunčano vrijeme bez padavina.