Nezavisni blok Cazin: Počela kampanja konkretnih rješenja za sve ljude i svaki dio Cazina

nb cazin
Danas je u prostorijama Nezavisnog bloka Cazin održana press konferencija na kojoj su predstavljeni kandidati i program ove stranke za lokalne izbore.

 

Medijima su se obratili Adnan Beširević, nosilac liste, te Jasminka Murić i Zehrudin Velić, kandidati NB-a na listi za Gradsko vijeće Cazin i Senad Šepić, Cazinjanin i predsjednik Nezavisnog bloka Bosne i Hercegovine.

„Mi smo stranka i ekipa koja po prvi put izlazi na lokalne izbore. Naša lista za Gradsko vijeće je sačinjena od ljudi koji do sad nisu bili ni na kakvoj političkoj funkciji.

Na listi su zastupljene sve starosne skupine, od mladih do osoba starije životne dobi, penzionera.

Naš program se zasniva na onom za što se zalažemo i borimo od osnivanja a to je ravnomjerni regionalni razvoj, jednaka prava za sve, partnerski odnos sa dijasporom, a vjerovatno smo jedina politička partija koja je dala prostor na listi za vijeće našim ljudima koji trenutno borave u zemljama EU. Tri mjesta na listi zauzimaju istinski predstavnici dijaspore i našeg naroda koji danas rade i žive van granica BiH.

Nezavisni blok je pokazao da ima konkretna rješenja za poboljšanje socijalnog stanja građana, za poboljšanje poljoprivrede, za zapošljavanje, za privredu, za očuvanje radnih mjesta, za zaustavljanje odlaska mladih iz BiH, a spomenuću neka od tih KONKRETNIH rješenja koja su dio našeg programa za Grad Cazin:

Već smo radili peticije i nastavićemo se boriti da se vrati porodilište u Cazin,je ovaj grad ima tradiciju toga, a narod potrebu za tim.

Zatim, Biznis centar u gradskoj upravi,  koji će osigurati da onaj ko ima ideju, za najdalje 3 dana dobije sve papire i registriranu firmu, da bi mogao raditi i od svoje ideje i rada živjeti i ostati u Cazinu.

Dalje, poljoprivrednicima želimo osigurati zagarantovanu cijenu i siguran otkup poljoprivrednih proizvoda i jeftinije gorivo za rad. Gradska uprava može i mora onemogućiti da poljoprivrednike ucjenjuju razni otkupljivači kako je to dosad bio slučaj.

Osim toga, grad Cazin mora osigurati i vlastitu hladanjaču koju će se staviti na raspolaganje onima koji proizvode malinu i druge proizvode koji trebaju hladnjaču. To je pomoć i konkretna podrška tim ljudima.

Nadalje, svim učenicima želimo osigurati besplatan školski prevoz, znamo koliki je to teret brojnim porodicama koje su ipak odlučile da ostanu u BiH i ovdje školuju djecu.

A za naše penzionere, one koji žive na prostoru našeg grada, a posebno one koji imaju niže penzije, moramo osigurati subvencionirani ogrijev, drva za zimu. Cijene koje plaćaju svi, za njih moraju biti znatno niže i to mora podržati i pomoći gradska uprava. Smatram da je to minimum onoga što ovaj Grad mora osigurati toj populaciji.

I posebno želimo reći, i ranije smo više puta na to ukazivali, znatno ćemo smanjiti cijenu vode u našem gradu, danas je ona najskuplja u široj okolini.

To su konkretna rješenja koja želimo i hoćemo promijeniti u gradu Cazinu da bi ovo bilo mjesto u kojem će naša mladost ostajati i živjeti.

Zato, pozivam građane Cazina da podrže našu listu i kandidate Nezavisnog bloka i daju nam šansu da ovo uradimo.”- istakao je Adnan Beširević, nosilac liste NB-a za Gradsko vijeće Cazin.

“Mi smo svjesni da je situacija složena i teška. Demografska slika, kako u Cazinu, tako i u drugim gradovima i općinama je zabrinjavajuća.

Građanima je dosta asfaltiranja puteva i rekonstrukcije oštećenih puteva pred svake izbore. A ustvari se radi o redovnoj rekonstrukciji koju financiraju direkcije cesta, a ne ni jedna politička partija ni načelnik i to sa našim novcima koji su nam uzeli putem raznih parafiskalnih nameta ili direktno za cestogradnju.

Zato mi vjerujemo da grad Cazin može bolje i nudimo konkretna rješenja, za koja vjerujemo da će ih gradjani prepoznati.”- izjavio je Zehrudin Velić, kandidat NB-a za Gradsko vijeće.

A kandidatkinja Jasminka Murić je istakla: “Ovaj grad ima veliku perspektivu, naš narod to pokazuje svugdje kad ode van granica BiH, zato Nezavisni blok želi da izgradi standarde i okvir za razvoj mladima, podržava poduzetništvo, i žene u biznisu takodjer, zna kako privući evropske fondove da pokrenemo našu privredu i velika zapošljavanja ovdje, kako nam mladost ne bi odlazila van granica naše države. Zato vjerujemo da će gradjani prepoznati i takvoj politici dati šansu, da zaista od našeg grada napravimo najljepše mjesto za dobar život svima, a ne samo onima podobnima i vladajućim strankama bliskima”.

Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je istakao zadovoljstvo da politika koju dugo zagovara a to su ravnomjeran razvoj i omogućavanje istih primanja porodiljama, istih plata policajcima, učiteljima, medicinskim sestrama i doktorima i u Cazinu, kao i u Sarajevu ili drugim većim gradovima BiH, ali i ispravljanje nepravde prema Krajini, kroz sistemska rješenja za veća ulaganja.

Šepić je ponovo podsjetio da je neophodno preuzimanje tereta migrantske krize na cijelu BiH, a ne samo na Krajinu kao i na zalaganja i provedenih aktivnosti Nezavisnog bloka u pravcu protivljenja odbijanja izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na granici BiH te na odnos i direktnu podršku dijaspori koju konstantno dokazuje Nezavisni blok, na dostojanstven tretman umjesto karantena i samoizolacije i mnoga druga važna pitanja kojima su se bavili u proteklom periodu.

Cijela ova politika dobija sve veću podršku širom BiH i posebno u Krajini, gdje Nezavisni blok ima liste u svih osam općina u USK i uvjeren je da će ta politika konkretnih rješenja koja je važna za ljude dobiti podršku i biti pobjednička na ovim lokalnim izborima.

Šepić je na kraju zamolio sve učesnike izbornog procesa na odgovornost u ovo doba pandemije i uputio poziv svima da čuvaju zdravlje, da nose masku i drže distancu, uz poruku da zajedno pobijedimo i prebrodimo i ovaj krizni period.