Nezavisni blok: Federalna vlada mora zaustaviti poskupljenja i ograničiti marže

.
Situacija u kojoj nekontrolisano rastu cijene životnih namirnica, posebno brašna i ulja, ali i medicinske opreme i goriva mora biti zaustavljena i stavljena pod kontrolu, smatraju u Nezavisnom bloku

Pozivamo Vladu FBiH da hitno ograniči rast cijena osnovnih životnih proizvoda i svojom odlukom iste vrati na nivo iz perioda prije posljednjih poskupljenja, dodaju oni.

 

"Također, Vlada FBiH mora utvrditi mjeru i maksimalnu visinu marži, posebno za osnovne, prehrambene artikle, zatim, medicinsku opremu, maske i lijekove, koji se posebno troše u ovom vremenu pandemije, kao i gorivo, jer je i tu evidentno poskupljenje koje nema uporišta u cijenama na svjetskom tržištu", kažu oni.

 

Pozivamo također i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, shodno mjeri neposredne kontrole ograničavanja marži, izvrši nadzor na terenu i utvrdi opravdanost visine trenutno iskazanih marži u cijenama osnovnih životnih namirnica, navode oni.

 

"Pozivamo sve nivoe vlasti i političke subjekte da u ovim principima budemo zajedno i tako zaštitimo i pomognemo građanima u ovim teškim vremenima", kažu oni.

Izvor: