Nezavisni blok: Osobe sa invaliditetom ni ovu kampanju neće moći adekvatno pratiti

asd
Nezavisni blok je danas na pomalo neuobičajen način najavio početak izborne kampanje, koristeći Dan bijelog štapa da se ukaže na teškoće koje će sa praćenjem kampanje za predstojeće lokalne izbore imati osobe sa oštećenjem vida ili sluha.

U video-poruci koju šalje član Nezavisnog bloka Amir Mujezin govori se o neprilagođenosti medijskih sadržaja osobama sa invaliditetom, iako Bosna i Hercegovina ima obavezu na svojim javnim servisima prilagoditi program ovoj kategoriji stanovništva.

U Bosni i Hercegovini ima više od 52.000 osoba sa oštećenjem vida i preko 21.000 ljudi sa oštećenjem sluha. Nakon što su tokom ovogodišnje pandemije bili uskraćeni za informacije, oni ni u ovoj kampanji neće biti u prilici da vide kandidate ili da čuju njihove ideje, prijedloge i programe.

"Osobe sa invaliditetom treba da imaju ista prava i mogućnosti za pristup informacijama. U Evropskoj uniji je osobama sa invaliditetom prilagođeno 40 posto, a u Velikoj Britaniji čak 96 posto sadržaja na javnim servisima. Na našim javnim servisima taj postotak je manji od jedan posto", poručuje Amir Mujezin, kandidat na izborima, te i sam osoba sa teškim oštećenjem vida.