Odličan rezultat novih političkih stranaka: Nezavisni blok ostvario najveći uspjeh

Dok se još broje posljednji glasački listići pristigli iz dijaspore, stranke sumiraju svoje izborne rezultate. Svima je jasno da postojeći izborni sistem služi vladajućim strukturama da u velikom omjeru kontrolištu izborne rezultate, te da je izborna utakmica u dobroj mjeri u startu neravnopravna i lažirana.

Bez obzira na te činjenice, kao i monopol vladajućih u kontroli biračkih odbora i posmatrača, pojedine nove stranke su uspjele da izbore svoja mjesta u parlamentima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini.

Od svih stranaka koje su se pojavile po prvi put na izborima, najveći rezultat je napravio Nezavisni blok, sa skoro 42.000 glasova za Parlament BiH, druga je PDA sa nešto više od 33.000, Narod i pravda sa oko 23.000 i Nezavisna bosanskohercegovačka lista nešto više od 12.000 glasova, što znači da će od novih stranka samo Nezavisni blok i PDA imati poslanike u državnom parlamentu.

U Parlamentu FBiH Nezavisni blok će imati 4 poslanika, što govori o odličnom rezultatu za jednu stranku koja prvi put izlazi na izbore. U Zeničko-dobojskom kantonu, Nezavisni blok sa 5 mandata će vjerovatno biti vitalan dio izvršne vlasti, s obzirom da su lideri novih stranaka najavljujući da će zajedno, kao blok nastupiti nadalje u pregovorima oko buduće vlasti, najavili da su spremni preuzeti odgovornost i napraviti promjene u novim, programskim koalicijama u kojima neće biti ovakva SDA. Također, sa izabranim zastupnicima u Unsko- sanskom, Srednjebosanskom i Bosansko-podrinjskom kantonu ova će stranka imati svoju ulogu i narednim procesima stabilizacije i rukovođenja ovim kantonima.

Taj odlučan i odgovoran potez je načinjen odmah nakon izbora kada su se četiri stranke (NB, NiP, A-SDA i PDA) odlučile da u pregovore za uspostavu vlasti nastupaju u bloku prema drugima, izuzev sa SDA. Sa 1-2 državna parlamentarca, 4 federalna i zastupnicima u četiri kantonalne skupštine, te dogovoreni zajednički nastup u bloku sa još 3 stranke, Nezavisni blok je uspio da postane važna karika u političkom životu Bosne i Hercegovine već na prvim izborima na kojima se pojavio. Posebno je ovo značajno kad se uzme u obzir da je praktično nekim danas parlamentarnim strankama, poput Naše stranke trebalo 10 godina i tri izborna ciklusa da osvoje mjesta u entitetskom i državnom parlamentu ili da su neke partije koje su dugo vremena bile vrlo aktuelne i parlamentarne na svim nivoima, poput Stranke za BiH, BPS-a, HDZ 1990 danas potpuno nestale i nisu prešle izborni prag da se nađu na entitetskom ili državnom nivou, onda se Nezavisni blok može smatrati jednim od velikih pozitivnih priča i dobitnika na proteklim izborima u našoj zemlji.

Vjerujemo da će ta nova priča i ideje nove politike, srednjeg puta i širokog političkog centra donijeti potrebne promjene i našu zemlju okrenuti napretku, stabilnosti i evropskoj budućnosti čemu ona i pripada.