Nezavisni blok podnio zahtjev za revidiranje izolacije od 14 dana- Šepić traži hitnu reakciju Kriznog štaba

nb hk
Naredba o obaveznoj samoizolaciji od 14 dana za bh. građane koji rade u inostranstvu i žele doći kući trebala bi ubrzo biti revidirana i promijenjena, istakao je sinoć na svome FB razgovoru uživo Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 

Naime, zbog ovakve odluke hiljade bh. građana koji rade vani, od početka krize uzrokovane pandemijom koronavirusa nisu mogli doći kući i posjetiti porodicu.

Upravo iz razloga da im se to omogući, a i imajući na umu da pandemija jenjava, Nezavisni blok je početkom prošle sedmice uputio zahtjev Kriznom štabu FBiH i zatražio da se ovo pitanje riješi, navodeći opravdane razloge i argumente stanja u BiH, ali i iskustva u regionu i EU. I ranije su iz ove stranke oštro reagovali i tražili ukidanje karantena, što je brzo bilo i prihvaćeno i karanten ukinut.

Kako je Šepić naveo, u utorak i četvrtak ili petak ove sedmice trebaju biti održane sjednice Kriznog štaba i očekuje da tada razmotre i donesu odluku o ovom pitanju. Insistira na tome da se ‘prate’ zemlje Evropske unije i da se ove mjere u BiH ukidaju istog trena kad to urade zemlje EU. Neprihvatljivo je nadalje kašnjenje u donošenju mjera kakav je slučaj bio dosad i glasno će Nezavisni blok biti protiv takvih situacija i tražiti odgovornost i konkretan rad nadležnih organa u ovom vremenu krize, jer zbog njihovog nesnalaženja trpi ogroman broj ljudi u našoj zemlji i posebno naših građana koji rade u inostranstvu.

Veliki je broj građana koji rade van BiH, ali i onih koji su u BiH i čekaju da im dođu najmiliji jako zainteresovan i podržava ove napore Šepića i NB-a da se konačno, nakon dužeg vremena tretira i riješi i ovo pitanje.

O tome kako bi postupno izgledao tok do konačnog ukidanja samoizolacije, eventualnim mogućnostima testiranja, cijenama testova, roku kad definitivno očekuje ukidanje samoizolacije... pogledajte u video obraćanju.