Nezavisni blok traži ponovno otvaranje GP Hadžin Potok za putnički saobraćaj

nezavisni blok

 

 

Nezavisni blok je uputio u Parlamentu Bosne i Hercegovine inicijativu za ponovnim otvaranjem graničnog prelaza Hadžin Potok i njegovim stavljanjem u funkciju kao prelaza za međunarodni putnički saobraćaj.

S obzirom da su se stekli svi uvjeti i da je velika potreba stanovništva ovoga dijela BiH za ovim graničnim prelazom, pozivamo Mješovitu komisiju za praćenje provođenja Ugovora između granice BiH- Hrvatska da hitno uvrsti na dnevni red i donese ovu odluku, stoji u inicijativi koju je u PD Parlamenta BiH uputila zastupnica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Na sutrašnjoj sjednici Parlamenta bi se trebala naći još jedna inicijativa Nezavisnog bloka, a tiče se reakcije BiH i zahtjeva za vraćanje na listu prelaza za teretni saobraćaj GP Maljevac, s obzirom na zadnje odluke vlasti iz R Hrvatske, kao i opravdane zahtjeve privrednika i prevoznika iz Krajine.

U pripremi za ovu temu i prijedloge rješenja, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić je zadnjih dana održao više sastanaka i razgovora sa nadležnim državnim ministrima, predstavnicima vanjskotrgovinske komore BiH i predsjedavajućim Mješovite komisije za granice između BiH i Republike Hrvatske.