Ni Sud ne može spriječiti izborne krađe

cik
CIK je dužan po zakonu da javno objavi izvod iz centralnog biračkog spiska, ali Agencija je spriječila otkrivanje izbornih prevara

 

Rješenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH kojim je naloženo uklanjanje spiska birača za glasanje iz inostranstva podiglo je veliku prašinu u javnosti. Iz Agencije tvrde da objava ovakve liste kompromitira građane, a analitičari navode da je ovaj spisak javni dokument koji bi morao biti dostupan zbog javnog interesa.

Upravni spor

Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije Pod lupom i bivši član CIK-a, kaže da je nelogična ovakva odluka Agencije, jer je CIK dužan po zakonu da javno objavi izvod iz centralnog biračkog spiska po izbornim jedinicama u BiH kako bi građani, obično u mjesnim zajednicama, provjerili da li su na tom spisku, gdje im je biračko mjesto i slično.
- Pošto je izvod iz CBS-a za glasače putem pošte integralni dio centralnog biračkog spiska, ne vidim nijedan logičan razlog za ovakvu odluku Agencije. Nije mi jasno niti to znam logički objasniti da CIK po zakonu može objaviti i onda interveniše Agencija. CIK će tražiti zaštitu putem Suda, jer svi smo svjesni malverzacija sa institutom glasanja putem pošte, a posebno što imamo i krađe identiteta, što je krivično djelo, kaže Šehić.
Jedini način da se to utvrdi jeste da se provjeri da li se neko nalazi na tom spisku i da li živi u BiH. Nalog Agencije je i uslijedio nakon što je sve više građana počelo prijavljivati duple adrese, odnosno da ih je neko treći prijavio u susjednim državama za glasanje putem pošte.

Iz TIBiH napominju da je cilj Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH da obezbijedi zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, u šta spada i biračko pravo


Šehić navodi da se tu radi o prekograničnom kriminalu krađe identiteta, a Koalicija Pod lupom je podatke kojima je raspolagala dostavila CIK-u, Tužilaštvu BiH, SIPA i OSA. Iz CIK-a su, podsjetimo, još prošle sedmice najavili da će zatražiti sudsku zaštitu. Zakonski rok za podnošenje tužbe u upravnom sporu je, inače, dva mjeseca. Kako su nam lokalni izbori pred vratima, a upravni spor se pokreće tek nakon podnošenja tužbe koja, po svoj prilici, još nije ni podnesena, pitanje je da li ima vremena za ikakvu sudsku odluku. No, Šehić naglašava da će se “djelovati, makar preventivno, da u budućnosti ne rade takve stvari”.
S obzirom na to da se radi o izbornim i krađama identiteta, očekivalo se da će se u čitavu priču uključiti i Tužilaštvo BiH, no od toga, čini se, neće biti ništa. Na to ukazuje i izjava glasnogovornika Tužilaštva BiH Borisa Grubešića za BH Radio 1 da je praćenje regularnosti izbora u nadležnosti CIK-a.
“U slučaju da u tom procesu dođu do saznanja o elementima krivičnih djela, trebaju informirati nadležne pravosudne institucije - entitetske ili Brčko distrikta ako su u pitanju lokalni izbori, odnosno državne ukoliko se radi o izborima na nivou BiH”, kaže on.

Dopis Agenciji

Iz Transparency Internationala BiH su se obratili Agenciji tražeći da pronađu drugi način kako da se zaštite birači čiji su podaci zloupotrijebljeni za registraciju za glasanje iz inostranstva.
- Dopis smo Agenciji uputili pošto je zaštita ličnih podataka u njihovoj nadležnosti, a nisu se bavili ovom zloupotrebom podataka birača, već samo objavom spiska, odnosno izvoda iz CBS-a vezano za birače registrovane za glasanje iz inostranstva, kaže Ivana Korajlić iz TIBiH.