Ni traga izgubljenim migrantima na Plješevici, potragu otežava nedostatak GSM signala

I dalje nema traga migrantima koji su se u subotu izgubili na planini Plješevici nedaleko od Bihaća, potvrđeno je za Klix.ba u Gorskoj službi spašavanja Bihać.

Pripadnici Gorske službe spašavanja Bihać od jučer tragaju za grupom migranata koji su jučer uputili poziv za pomoć Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, nakon što su se izgubili na Pješevici, u ekstremnim zimskim uslovima.

"Mi smo još uvijek na planini, tražimo ih i dalje, ali se polako vraćamo nazad", kazao je za Klix.ba Ermin Lipović, načelnik Gorske službe spašavanja Bihać, koji sa svojim timom intenzivno pretražuje teren na Plješevici.

Kako nam je kazao, za sada se ne zna o kojem broju migranata se radi zato što njihova služba nije dobila poziv za pomoć, već hrvatska strana. Problem je i nedostatak GSM signala na ovom području.

"Činjenično stanje je takvo da je jedan dio Plješevice na bh. strani u roamingu i nema pristupa našem signalu. Zbog toga nismo mogli ni izvršiti lociranje pomoću GSM-a i to su velike otežavajuće okolnosti. Da smo uspjeli da ih lociramo, prostor pretraživanja bismo sveli na otprilike 5 kvadratnih kilometara. Ovako je to puno veće područje, a mi ne znamo kojim putem su oni uopće krenuli", objasnio je Lipović.

On je kazao da će pripadnici Gorske službe spašavanja nastaviti raditi i dalje, ali da su itekako ograničeni sa materijalno-tehničkim sredstvima da bi neke stvari mogli ubrzati.

"Radimo, što se kaže, pješice, dio po dio, pa ćemo vidjeti. Nama je cilj saznati da li su oni i dalje na prostoru Bosne i Hercegovine ili su uspjeli preći u Hrvatsku. Sigurnost naših pripadnika je prioritet. Trenutno nas osam pretražuje teren i radit ćemo do onih trenutaka kada nam nije narušena sigurnost. Kada to bude slučaj, vraćamo se u bazu u Bihać", istakao je Lipović.

Napomenuo je da je danas na Plješevici pronađena skupina od 20-tak migranata koja je jučer krenula iz Bihaća s namjerom da pređe granicu.

"Mi smo ih sustigli na planini i uspjeli smo ih ubijediti da se vrate. Uslovi su stvarno nenormalni, a oni nemaju apsolutno nikakvu opremu za boravak i prelazak preko planine. Dopratili smo ih otprilike na pola puta i oni se vraćaju u Bihać", kazao je za kraj.