Nije isključen susret zvaničnika: Blinken nije otkazao sastanak s Lavrovom

321
Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da će pomno pratiti šta Rusija radi preko noći i pripremiti značajan odgovor u utorak

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) nije otkazao sastanak u četvrtak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, izjavila su za CNN dva zvaničnika američkog Stejt Departmenta, iako su najviši zvaničnici o toj odluci raspravljali cijeli dan.

Zvaničnici Bajdenove (Joe Biden) administracije rekli su da će pomno pratiti šta Rusija radi preko noći i pripremiti značajan odgovor u utorak. Dio tog odgovora mogao bi uključiti i odluku o sastanku u Ženevi, jer su SAD već rekle da se to neće dogoditi ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu.
Rusija je sinoć rekla da šalje "mirovnike" u regiju Donbas nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao promoskovske regije u Ukrajini kao nezavisne. Američki zvaničnici vjeruju da Rusija još uvijek traži i planira potpunu invaziju na Ukrajinu.
Stejt Department je u ponedeljak navečer saopćio da će Rusija morati da promeni kurs kako bi diplomatija bila uspešna.

- Kao što smo rekli, posvećeni smo pronalaženju diplomatskog rješenja kojim će se izbjeći brutalan i skup sukob, ali diplomatija ne može uspjeti ako Rusija ne promijeni kurs - rekao je glasnogovornik State Departmenta, dodajući da Putinove akcije u ponedjeljak “predstavljaju veliku eskalaciju. "