NIJE NI DO VOZA, NITI DO VLAKA: Čini nam se da je do komšije ili susjeda

- U Bihaću je danas održana vanredna press konferencija JP Nacionalni park „Una“ i Rotary kluba Bihać povodom otkazivanja putovanja 16-im Rotary vozom. Razlog otkazivanja manifestacije značajne za promociju turizma ovog kraja ali i cijele BiH je izostanak odobrenja od ovlaštenih institucija Republike Hrvatske

BIHAĆ, 28. juna - U NP Una, Rotary klubu Bihać i Željeznicama FBIH su zatečeni i neugodno iznenađeni što je R Hrvatska nakon 15 godina održavanja odlučila zabraniti prolazak kroz svoju teritoriju Rotary voza. 

Po prvi put u procesu dobijanju odobrenja pojavljuje se Agencija za sigurnost željezničkog prometa RH. Ona pozivajući se na "Izvješća o mreži 2019", koje će se, što je indikativno primjenjivati od 8 decemra ove godine, dostavlja negativno mišljenje. Kao razlog navedeno je da se na dijelu pruge gdje je predviđeno prometovanje voza obustavlja promet jer nisu zadovoljeni uvjeti za sigurno upravljanje i odvijanje željezničkog prometa.

Dematovali su to u Želježnicama FBIH koji redovno održavaju dio pruge Bihać - Martin Brod i kojima prometuju terenti vozovi od 12 tona. Željenice FBIH uputili su još 21. Marta ove godine nadležnim u Hrvatskoj zahtjev za odobrenje otvorenja malograničnog prelaza, a odgovor dobili tek 7-og juna ove godine.

Na press konferenciji izražena je nada da će se nastali problem ubrzo riješiti i poručeno da se neće odustati od ideje i vizije stavljanja Unske pruge u funkciju razvoja turizma i promocije NP Una.