Nijedno povećanje plaće nije srazmjerno ulozi nastavnika

Podsjetila je da nastavnici u osnovnim školama, od ove školske godine, moraju da unose podatke u elektronski dnevnik te da nastavnici zbog toga moraju dodatno vrijeme ostajati u školi

Nijedno povećanje plaće nije srazmjerno ulozi nastavnika koji rade mnogo više nego što su njihove zarade – ukazala je večeras u Narodnoj skupštini RS-a poslanica Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Begija Smajić.

Tokom rasprave o setu zakona, koji predviđaju da plaće zaposlenima u javnom sektoru ili onima koji ih primaju iz budžeta RS-a budu povećane od pet do 20 odsto, Smajić je ukazala da su konkretno u obrazovnom procesu nastavnici nosioci aktivnosti u školama.

– Smatram da u školama, nakon direktora, najveći obim posla imaju nastavnici, uz sve uvažavanje svih drugih – dodala je ona i istakla da, koliko god se povećaju zarade prosvjetara, toliko im se uveća i obim posla.

Podsjetila je da nastavnici u osnovnim školama, od ove školske godine, moraju da unose podatke u elektronski dnevnik te da nastavnici zbog toga moraju dodatno vrijeme ostajati u školi.

Dodala je i da bi se trebali povećati koeficijenti nastavnika koji rade s djecom sa smetnjama u razvoju, imajući u vidu specifičnost njihovog posla.

Razlog za donošenje izmjena zakona o plaćama radnika u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, koji se u parlamentu RS razmatraju po hitnom postupku, predviđaju uvećanje platnih koeficijenata.

Entitetska ministrica finansija Zora Vidović rekla je da će u budžetu RS za 2020. godinu za to povećanje plaća biti obezbijeđeno oko 70 miliona KM, dok će za povećanje penzija biti neophodno izdvojiti 40 miliona.

Predsjednica Saveza sindikata Ranka Mišić navela je da granski sindikati imaju određene zamjerke na te zakone, jer bi, kaže, trebali biti pravičniji u raspodjeli, kao i da bi svake naredne godine trebalo povećavati zarade, najmanje za 10 posto ili da najniže najviše rastu, a one relativno visoke rastu manje.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Miladin Stanić podržava rast zarada u RS, ali smatra da je ovaj set zakona nesistemski, jer povećanje neće zadovoljiti sve korisnike i zarade će biti tek na nivou onih od prije deset godina.

I šef Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo smatra da postoji potreba za povećanje plaća, ali i da se raspoloživa sredstva usmjere za podsticaj zapošljavanja u realnom sektoru.

PDP će, kaže, podržati predložene zakone, ali i ukazuje da se mora razvijati i privreda u RS.

Opozicioni poslanici su ukazivali i da se degradiraju radnici u realnom sektoru, dok je ministrica finansija istakla da je Vlada opredjeljenja za povećanje primanja svih radnika.

U parlamentu je danas odbijen zahtjev SDS-a i PDP-a da se razmatra informacija o Programu reformi, koji je nedavno dogovorilo Predsjedništvo BiH.

Rad parlamenta se nastavlja i sutra, a na dnevnom redu su, između osatlog, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, zakoni o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, trgovini i stvarnim pravima.