Nijemac ilegalno napravio cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo
74-godišnji liječnik iz Njemačke Winfried Stöcker kod kuće je prije nekoliko tjedana napravio cjepivo protiv koronavirusa koje je isprobao na sebi, članovima obitelji i stotinjak doborovoljaca. Iako je djelovanje cjepiva oko 90 posto, način stvaranja cjepiva je bio ilegalan.

 

74-godišnjak je u svom domu stvorio cjepivo protiv koronavirusa, a kako saznaje „Spiegel“, Državni ured kriminalističke policije Schleswig-Holstein sada istražuje liječnika zbog sumnje u kršenje Zakona o lijekovima.

Umjesto da se oslanja na mRNA, koristio je način ‘mrtvog cjepiva’, budući da je ova metoda dokazana da ima manje nuspojava nego što je to slučaj sa ‘živim’ cjepivima. Za njegovo cjepivo nije potrebno složeno hlađenje za skladištenje i transport.

U intervjuu za „Spiegel“ Stöcker je izjavio kako bi se sa ovim cjepivom moglo imunizirati tri četvrtine njemačkog stanovništva protiv koronavirusa u roku od šest mjeseci. Iako je od početka znao da mu nedostaje odobrenje za testiranje na ljudima, iz hitnih razloga to nije želio čekati.

Inače, Stöcker je vlasnik tvrtke specijalizirane za otkrivanje autoimunih i zaraznih bolesti, a tvrtka je razvila i jedan test za koronavirus.

Već u ožujku prošle godine je sebi dao prvu dozu vlastitog cjepiva, a nakon tri doze je bio imun. Istraživanjem na obitelji i dobrovoljcima otkrio je kako je učinkovitost cjepiva 90 posto.