Nijemci u šoku zbog Mirnese: Kako neko ovako upadljiv može ukrasti toliki novac

-
Mirnesa S. u rukama je njemačkih pravosudnih organa.

Trenutno je u pritvoru i očekuje se da tamošnje tužilaštvo podigne optužnicu. Sumnjiči se da je otuđila više od milion eura. Šta Mirnes S., poznatiju kao Mikki, čeka i kakve su joj mogućnosti govorila je Romy Schiemann, reporterka RTL-a koja je tragom ove bjegunice posjetila Bosnu i Hercegovinu.

Schiemann je podsjetila kako je Mirnesa uhapšena u Štutgartu nakon što se sama predala.

“Rekla je advokatu da se želi predati. On je nazvao policiju i otkrio im gdje će sletjeti nakon povratka iz Crne Gore. Sada je u istražnom pritvoru, u jednom od najvećih zatvora. Trenutko je na saslušanju jer je dosta toga nejasno”, ispričala je novinarka.

Ekipa RTL-a je ovih dana boravila u Bosni i Hercegovini, tačnije posjetila je Mirnesino rodno selo…

“Bili smo u njenom selu i razgovarali smo sa komšijama. Moglo se primijetiti da ona tamo nema domovinu, više je ne poznaju. Posljednji put je bila, kako su kazali mještani, kao dijete, sa sedam godina. Komišija je kazao da je već tada znao da će biti poznata, ali nije znao zbog čega”, rekla je sagovornica N1.

Zbog čega su išli u BiH?

“Nismo ni mislili da ćemo je pronaći u BiH, ali smo htjeli saznati nešto o njenom porijeklu. Mišljenja o njoj su bila podijeljena, neki su govorili da je pobjegla u Bosnu i Hercegovinu, a drugi da nema šanse da je tu jer više nema ništa sa domovinom”, kazala je Schiemann.

Mnogo u vezi ovog slučaja se još uvijek ne zna. Glavno pitanje – gdje je novac?

“Očekujemo informacije uskoro, konkrento gdje je novac i ko su saradnici. Mi bi voljeli da znamo gdje je, to je jako mnogo novca. Policija je rekla da bi bilo dobro da je sa sobom, kada se predala, donijela i novac”, istakla je novinarka.

Schiemann je dodala kako je veliki interes njemačke javnosti za ovaj slučaj.

“Velik je interes od samo početka. Pitamo se kako neko u ovako velikoj firmi može ukrasti tako mnogo novca i još izgleda veoma upadljivo. Vrlo je upečatljivog izgleda”, navela je.

Mikki se sada suočava sa višegodišnjom kaznom. Olakšavajuća okolnost joj može biti što se predala, ali i ako otkrije gdje je novac.

“Ako otkrije gdje je novac bit će manja kazna, ali pretpostavlja se da će provesti nekoliko godina u zatvoru”, kazala je na kraju za N1 Romy Schiemann, reporterka RTL-a.