Nikad manje brucoša, fakulteti gase odsjeke

Broj novoupisanih studenata koji ove jeseni polaze na fakultete i druge visokoobrazovne ustanove širom Bosne i Hercegovine, drastično je smanjen u odnosu na ranije godine.

Tako se negativan trend, koji je posebno bio izražen lani, kad većina fakulteta nije uspjela popuniti ni polovinu kapaciteta, nastavio i ove godine. Procjenjuje se da je čak 30 posto brucoša manje. Zbog toga je nekoliko fakulteta bilo prinuđeno zatvoriti određene odsjeke.   

Tri roka

Na fakultete Univerziteta u Tuzli ove godine upisano je 190 brucoša manje nego 2017. Studijske odsjeke pohađat će svega 1.410 brucoša, što je najmanji broj ikada.

Rektorica Nermina Hadžigrahić kaže da su bila objavljena čak tri upisna roka, a da kapaciteti nisu popunjeni.

- Nijedan odsjek ne treba ugasiti. Nakon ova tri upisna roka, na nama je da uradimo temeljnu analizu i da, nakon toga, odlučimo koji su to odsjeci na koje možemo staviti moratorij. Dakle, ne ukinuti ih, ali ne upisivati svake godine nove studente na sve odsjeke. Ove godine na geografiji nismo upisali studente – kazala je Hadžigrahić.  

Ista ili gora situacija je i na Univerzitetu “Džemal Bijedić” u Mostaru, gdje je 30 posto manje upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu. Zbog toga i na ovom univerzitetu prijeti privremeno gašenje nekih odsjeka.

- Na 19 studijskih programa upisano je skoro 700 studenata, što je za 30 posto manje nego lani. U odnosu na zacrtani cilj prilikom prvog upisnog roka, nastava nije pokrenuta na čak 11 studijskih programa. Činimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi startala naredna godina bosanskog jezika, hemije, historije, bilogije, dizajna enterijera, energetike – rekao je rektor Elvir Zlomušica.

Nakon poražavajućih rezultata prvog upisnog roka, i na Univerzitetu u Bihaću organiziran je drugi rok.

Kako nam je kazala profesorica Dženana Gačo, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, nakon dva roka, uspjeli su popuniti 87 posto kapaciteta.

- Nakon što nam se posljednjih godina smanjivao broj brucoša, smanjivali smo kvotu za upis. Ove godine, imat ćemo skoro 70 studenata manje nego prošle akademske godine – rekla je Gačo.

Odlasci mladih

Prema riječima profesorice Aide Hodžić, prorektorice za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu (UNSA), razloge za smanjenje broja studenata treba tražiti u konstantnom demografskom padu, ali i u odlascima mladih iz naše zemlje.

- U posljednjih 10 godina sve je manje studenata, ali i đaka. U Kantonu Sarajevo imamo 20 posto manje srednjoškolaca nego ranije. Ove godine, srednju četverogodišnju školu završilo je skoro 3.700 đaka, a prije ih je bilo između 4.500 i 5.000 – kazala je Hodžić.  

Dodala je da je na najvećem bh. univerzitetu blago povećan broj studenata u odnosu na prošlu godinu, kad ih je upisano tek 3.000.  

- Upisali smo skoro 4.500 studenata, što je za 15 posto više nego prošle godine. Moramo znati da potrebe tržišta rada reguliraju upisnu politiku – istaknula je Hodžić.

Banja Luka: Smanjene kvote

Iako je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se na Univerzitet u Banjoj Luci ove godine upiše 2.566 redovnih studenta, što je za 557 manje nego lani, kapaciteti opet nisu popunjeni. Nakon prvog upisnog roka, upisalo se tek nešto više od 1.000 studenata, a praznih mjesta ostalo je na svim fakultetima. I nakon trećeg upisnog roka ostalo je slobodnih mjesta.