Nikada se nije desilo da ulje tako naglo poskupi: Situacija je gora nego prošle godine

asd
Zabilježen je najveći skok cijena ulja, a iz Udruženja potrošača BiH ističu da su povećane i cijene mesa, brašna i mlinsko-pekarskih proizvoda

Cijene osnovnih životnih namirnica, kao i ostale robe, i dalje rastu. U posljednje vrijeme najveći skok je zabilježen kod ulja, i to za 50 posto, a sve se to odražava na obične građane, najviše na penzionere. Iz Udruženja za zaštitu potrošača BiH kažu da je i ranije bilo poskupljenja životnih namirnica od jednog do pet feninga, međutim, povećanje cijena od 20, 30 posto, čak i više, zabrinjavajuće je. Muamer Aleta, direktor Amko komerca, kaže nam da na maloprodajne cijene ne mogu utjecati, jer je kod njih marža uvijek ista.

DUGOGODIŠNJI NERAD

- Svjedoci smo da je u svijetu sve poskupjelo od transporta, dostave, umanjenog rada i to se otprilike odražava i na trgovinu, kao i na sve drugo, od hrane pa nadalje. Što se tiče nekih poskupljenja, ulje je dosta išlo nekontrolisano, a nikad se nije desilo da tako naglo poskupi, kaže Aleta.

Hrana će nam u budućnosti biti sve skuplja i u jednom momentu će ekonomija prestići sva naša politička prepucavanja, kaže Bago

Marin Bago iz Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar navodi da je povećanje cijena posljedica dugogodišnjeg nerada institucija, ali i trenutne situacije u svijetu.
- Ko nam je kriv ako uvozimo 80 posto hrane koju pojedemo i to ne kontroliramo. Teško da možemo nekoga optužiti, jer ako se vi ne bavite proizvodnjom hrane, ako ne možete prehraniti svoje stanovništvo, vi ste u politici promašaj. Potrošačka košarica u Mostaru je oko 2.100 KM, kaže Bago.
Predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača TK-a Gordana Bulić kaže da je situacija gora nego prošle godine kada je krenula korona.

- Poskupjeli su jestivo ulje od suncokreta, soje, pileće i juneće meso, kao i određeni procenti brašna i mlinsko-pekarskih proizvoda. Nismo očekivali ovo povećanje, jer te sirovine od kojih se proizvodi brašno, ulje, šećer, u ovoj sezoni trebale bi biti najjeftinije i da se na berzi prodaju što prije, da bi se pripremili silosi i skladišta za narednu žetvu. Međutim, očito su oni koji time raspolažu to svrstali u kategoriju strateških roba i, nažalost, nije došlo do pada cijena. Nadamo se da će se u nekom narednom periodu vratiti u jedan normalan konkurentski nivo, kaže Bulić i smatra da se povećanje cijena moglo spriječiti intervencijama iz robnih rezervi.
Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pojašnjava da je cjelokupna ekonomska kriza vještački pokrenuta nastala prekidom kompletnog lanca na globalnom nivou.

RAST KAMATA

- Imate tržišta poput Azije, gdje su drastično povećane cijene troškova, materijala i transporta i to je dovelo do rasta, pritiska na povećanja cijena u samoj EU, to se odrazilo na troškove osnovnih životnih namirnica. Čudna je situacija gdje su životne namirnice poskupjele, a na indeksu potrošačkih cijena se to ne vidi, jer u njemu imate više od 600 različitih proizvoda. U narednom periodu može doći i do rasta kamata, to je jedna od mjera za kojom će vlade mnogih zemalja posegnuti da ne bi došlo do prevelikog rasta cijena i inflacije, upozorava Hadžić.
Statističke podatke o kretanju cijena osnovnih životnih namirnica na mjesečnom nivou prikuplja Federalni zavod za statistiku Ministarstva trgovine BiH i objavljuje na svojoj službenoj web stranici. Potrošačke cijene u maju ove godine u prosjeku su pale za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su cijene u aprilu porasle za 0,2 posto u odnosu na mart, kada je također bio porast za 0,8 posto.