Niko ne smije doći na ovaj otok, udaljen 32 kilometra od obale, iako se tamo krije neprocjenjivo blago

Pristup otoku strogo je zabranjen, a na njega svakih nekoliko godina mogu doći samo naučnici, i to s posebnim dozvolama

Jezivi otok Kejmada Grande ili Zmijski otok dom je jednoj od najsmrtonosnijih vrsta zmija na svijetu.

Na ovom otoku odomaćile su se zlatne zmije, čiji otrov praktički otapa ljudsko meso. Bilo je čak i pokušaja da se zmije istrijebe s otoka, i to paljenjem čitavog otoka, ali nije im uspjelo.  

Otok je udaljen od obale Sao Paola oko 32 kilometra. 

Prema procjenama, na otoku se nalazi oko 4.000 ovih zmija, koje se uglavnom hrane pticama. Ljudi na tom otoku uopće ne žive, tamo nema nikoga, a na njemu se nalazi samo jedan svjetionik sagrađen u 19. stoljeću. 

Brazilska vlada strogo je zabranila posjetu otoku i svi koji to i pokušaju bit će novčano kažnjeni.

Samo mogu doći naučnici i biolozi koji se bave proučavanjem zmija.  

No, na otok povremeno dolaze krivolovci u lov na zlatne zmije, čija cijena na crnom tržištu doseže do nevjerovatnih 30.000 dolara. Prema mišljenju stručnjaka, otrov ovih smrtonosnih zmija može se iskoristiti pri liječenju bolesti srca, krvnih ugrušaka ili čak kao lijek protiv raka. 

Za otok postoji i jedna legenda o zakopanom blagu, piše Express.hr. Tomas Kavendiš (Thomas Cavendish) je bio poznati engleski istraživač iz 16. stoljeća koji je svoj plijen s putovanja sakrio negdje u blizini brazilske obale da bi ga zaštitio od progonitelja. Blago nikada nije pronađeno, a pretpostavlja se da ga je sakrio upravo na otoku zmija i da blago još čeka svog vlasnika. 

Discovery Channel je prije nekoliko godina objavio reportažu svoje ekipe, koja je jedna od rijetkih koja je dobila dozvolu približavanja otoku, o tome kako se na otoku možda skriva i blago Inka, zbog čega je brazilska vlada stalno na oprezu da ne bi neko došao na otok, kako prenosi Dnevni Avaz.