Nikola Špirić o Erdoganovom mitingu: Sve što ne može u Evropi, može u BiH

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je danas da posjeta predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu, za koju pojedini članovi Predsjedništva BiH kažu da su čuli iz medija, govori da sve što ne može u Evropi može u BiH.

"I kada ne bi izgovorio nijednu riječ, njegov dolazak šalje najmanje tri poruke - jednu za Bošnjake, drugu za Srbe i Hrvate i treću za Evropljane. Kakve će poruke poslati Erdogan iz BiH ostaje da čujemo, ali teško da će doprinijeti integraciji ove sve podijeljenije zemlje kakve god one bile", rekao je Špirić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da posjeta predsjednika Turske pokazuje da Ankara i Sarajevo imaju bolje veze, nego srpski predstavnici iz Banje Luke i Sarajeva, te da se radi toga mora težiti što većem srpskom povezivanju.

"Ovo bi trebalo da bude pouka na koji način u budućnosti da usmjerimo svoja nastojanja. Moramo težiti što većoj koheziji među srpskim narodom, jer trenutno predstavnici RS u Sarajevu su jedina slaba karika u našem povezivanju", rekao je Stevandić.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan boravit će danas u radnoj posjeti BiH tokom koje je planiran susret sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. 

Tokom boravka u Sarajevu, Erdogan će učestvovati na predizbornom skupu u sarajevskoj dvorani Zetra, gdje će biti organizovan 6. kongres Unije evropskih turskih demokrata.