Nikšić: SDP nećemo ukidati, neka Željko Komšić povuče svoju jednostranu kandidaturu

Kako je rekao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, Predsjedništvo stranke jednoglasno je usvojilo ovu odluku, jer "nikome ne pada na pamet da ukine stranku koja postoji 109 godina"

Predsjedništvo SDP-a BiH danas je odbilo prijedlog DF-a o ukidanju stranke i ujedinjenju ljevice.

Saopćeno je to na pres-konferenciji u Centrali stranke u Sarajevu, prenosi Avaz.

Kako je rekao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, Predsjedništvo stranke jednoglasno je usvojilo ovu odluku, jer "nikome ne pada na pamet da ukine stranku koja postoji 109 godina."

Dodao je da je SDP spreman sarađivati sa strankama ljevice, potpisati koalicioni sporazum s građanskim strankama, ali u cilju uspostave povjerenja, poziva DF da napusti vlast u USK, gdje je pravi sa SDA.

Pozvao je Željka Komšića, predsjednika DF-a, da odustane od kandidature za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, kako bi se mogla otvoriti rasprava o zajedničkom kandidatu u skladu s ranijim dogovorom o zajedničkom nastupu DF-a i SDP-a na izborima.

- Predsjedništvo je jednoglasno usvojilo 10 zaključaka, kad je riječ o nastavku saradnje i zajedničkom djelovanju građanskih stranka. SDP je potpuno posvećen saradnji sa građanskim strankama, kako bi se spriječilo daljnje propadanje države BiH - kazao je Nikšić.

Podsjetimo, u prijedlogu koji je iznio DF i koji ima sedam tačaka, predlaže se formiranje nove političke stranke. Kako su predložili u DF-u, taj novi, ujedinjeni politički subjekt koji bi činili SDP, DF, Naša stranka i Građanski savez, dobio bi novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizlaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije.