Nikšić: Novinarima se mora omogućiti da svoj posao obavljaju bez ikakvih pritisaka

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić svim novinarima, urednicima, te novinarskim udruženjima u BiH, čestitao je 3. maj – Međunarodni dan slobode medija.

„Odlika svakog demokratskog društva je kontinuirana borba za slobodu medija i unaprijeđenje ambijenta za rad medijskih radnika. Nepristrasan i profesionalan rad novinara, garant su da građani uvijek imaju pristup relevantnim i aktuelnim informacijama.

Međutim, standardi profesionalnog novinarstva su često, kako i kod nas, a tako i u svijetu, ugroženi.

Novinari su na listi najslabije plaćenih zanimanja, iako rade jedan od težih poslova. Razlog tome je što su često izloženi pritiscima, ucjenama i najtežim prijetnjama, najčešće od strane onih kojima ne odgovara da javnost sazna istinu.

Takvi postupci, što prije, moraju postati stvar prošlosti i novinarima se mora omogućiti da svoj posao obavljaju bez ikakvih pritisaka.

SDP BiH će se, kao i do sada, kroz institucije sistema zalagati za potpunu zaštitu medijskih radnika i slobodu u njihovom radu.

Na kraju, u svoje ime i u ime svih članica i članova Socijaldemokratske partije BiH, želio bih vam čestitati današnji datum i poželiti sreću u daljnjem radu“, navodi se u čestitci.

 

PRESS SDP BIH