Nikšić: SDA i HDZ moramo poraziti na svim nivoima

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić je u gostovanju u emisiji Pošteno na Federalnoj televiziji ponovio stav da je SDP otvoren da razgovara oko teme zajedničkog nastupa stranaka ljevice i da je presudno da te stranke osvoje što više mjesta u parlamentima i skupštinama.

„Važno je pobijediti Dragana Čovića i HDZ. Isto tako je važno pobijediti i SDA, da nemaju člana Predsjedništva. No, još je važnije pobijediti i jedne i druge u parlamentima. HDZ ne crpi snagu iz toga što je Dragan Čović danas član Predsjedništva. Crpi snagu iz toga što su sve institucionalne poluge vlasti u njihovim rukama, pogotovo one koje se tiču finansija. Praktično drže Federaciju i državu BiH u nekoj šah-mat poziciji. SDA se ponaša konformistički i popušta tamo gdje im odgovara. Mi moramo ponuditi novu nadu i uhvatiti se u koštac sa svim tim nacionalističkim strankama i ponuditi nešto novo.

Postoje premise od kojih ne odustajemo: država BiH, ravnopravnost svih građana na području cijele BiH, obrazovanje, ponuditi poslodavcima i radnicima priču o boljim uslovima i okrenuti se životnim pitanjima“, poručio je Nikšić, koji se u nastavku dotaknuo teme člana Predsjedništva BiH.

„Stvorila se takva fama ko će biti član Predsjedništva. Niko ne spominje uopšte situaciju u zemlji. Danas imamo krizu vlasti na svim nivoima. Ne funkcioniše Vijeće ministara, ne funkcionišu vlade,“ istaknuo je.

Na temu premoći u Parlamentu, predsjednik SDP BiH je bio decidan: „SDA kad bira, uvijek će izabrati HDZ!“

Na pitanje o kandidaturi Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Nikšić je rekao:

„Denis je dugo u politici i ima svoja razmišljanja oko toga. Denis ima najveći broj kandidatura unutar SDP-a, ima najbolji rejting i najveću podršku građana. Ipak, neke stvari se ne mogu preko noći prelomiti, niti se mogu u njegovo ime donijeti odluke. Ono što je nepromijenjena odluka jeste da će SDP imati svog kandidata“.

Po pitanju zajedničkog nastupa sa ostalim strankama ljevice, navedeno je kako je SDP odranije za to strateški opredijeljen.

„Sve su opcije još otvorene. Ono što je važno jeste da razgovaramo na tu temu i da postoji opredjeljenje za zajednički nastup, na bilo kojoj osnovi, koja će dovesti do toga da imamo dovoljan broj glasova. Ipak, moramo neke stvari odvagati. Moguće je da ćemo za Dom naroda imati kvalitetniji multietnički sastav naših zastupnika, ako su liste u kantonima odvojene, zbog činjenice da je 20 posto kvota za pomjeranje unutar liste. Razmišljamo kako ostvariti najbolji rezultat. Nikome nije u interesu izgubiti“, rekao je predsjednik Nikšić, te je naglasio da je SDP BiH ponudio srodnim strankama dokument o saradnji, koji nudi široke mogućnosti zajedničkog nastupa.

U vezi sa postizbornom saradnjom, Nikšić je rekao:

„Imamo jedan dogovor da nema više konstituisanja vlasti bez usvajanja bitnih zakona! Prvo se mora konstituisati zakonodavna vlast. Onog trenutka kad se konstituiše Parlament na stol dolaze ključni zakoni, koji se moraju usvojiti i ko je spreman na to može formirati vlast sa nama, kako bi imali Vladu i instrumente za rad.“

Vezano za nedavno otkrivenu aferu, u kojoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH u proteklih deset godina nedostaje 35 tona glasačkog materijala, predsjednik SDP BiH smatra da su sazreli uslovi da se u Parlamentu BiH pokrene pitanje smjene CIK-a.

„Treba smijeniti aktuelni sastav i formirati novi CIK, sastavljen od predstavnika svih političkih partija, koja će garantovati fer i poštene izbore.U Predstavničkom domu Parlamenta BiH su nedavno usvojene izmjene Izbornog zakona koje su tehničke, ali i suštinske. One onemogućavaju izborne prevare. Prema onome što znamo, postoji većina u Domu naroda koja blokira nastavak sjednice ovog Doma i vrlo je jasno da HDZ i SNSD žele da uvedu ovaj proces usvajanja izmjene zakona i stupanja na snagu, u onom trenutku kad se više ne može primijeniti. Time bi blokirali primjenu zakonskih rješenja, kojima bi se prvi put nakon 1990. godine stvorile pretpostavke da imamo rezultate izbora onako kako to zaista glasači žele, a ne kako to brojači i članovi izbornih komisija određuju“, govori Nikšić.

O mogućnosti pobjede SDP-a i broju glasova...

„Pobijedit ćemo sto posto. Nema dileme. Temeljim to na onome što pričam s ljudima, na onome što se dešava, te na činjenici da svaki dan imamo priliv novih članova i da otvaramo nove opštinske odbore širom BiH. Zašto da se ograničimo na 200 hiljada glasova? Hajdemo tražiti 400 hiljada. Hajdemo tražiti glasove ljudi koji sjede kući i govore svi ste isti“, rekao je.

Nikšić je naveo zašto je SDP odustao od kandidata za Predsjedništvo BiH iz RS.

„Prigovarali su mi da sam se nagodio sa Dodikom, jer bi kandidat SDP-a omogućio njemu da pobijedi. Mi smo odustali od člana Predsjedništva iz RS, jer tamo idemo zajedno u Proevropskom bloku. Ja ne vidim preveliku razliku, kada su u pitanju BiH, njene institucije i odnos prema državi, između Dodika i Ivanića. Spremni smo ponuditi određene principe, koje bi postavili kao Proevropski blok, a to su neupitnost države BiH, jednakopravnost naroda i bosanskog jezika. Ko je spreman da prihvati te principe, može računati na našu podršku“.

O nedavnim sastancima sa predstavnicima SAD i Evropske unije, povodom namjera o izmjeni Izbornog zakona BiH, Nikšić je rekao da je i SDP i dalje dio te priče.

„Spremni smo ići u pravcu izmjene Ustava FBiH, ali tada otvaramo priču o redefinisanju uloge Doma naroda, gdje bi Dom naroda isključivo odlučivao o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa. Ne treba daleko ići, imamo Vijeće naroda u RS-u. Danas je u FBiH Dom naroda važniji od Predstavničkog doma. Bez Doma naroda nema imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije, kao ni formiranja Vlade FBiH“, zaključio je Nikšić.