Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine USK: “Nismo od osnivanja Kantona, u protekle 24 godine, napravili institucije koje su otporne na korupciju koja se osjeti u zraku”

U Bihaću je, u organizaciji Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona, održana svečana akademija kojom je završen protokol obilježavanja 24. godišnjice konstituisanja prvog kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na historijski značaj ovog događaja, ali i osvrt na učinjeno u protekle 24 godine dao je predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona, Agan Bunić (SBB).

“Često kažemo da je Unsko-sanski kanton prvi kanton, on jeste bio prvi, i danas je prvi po Ustavu i Washingtonskom sporazumu, međutim po mnogim drugim stvarima možemo slobodno reći i zadnji. On jeste prvi po svojim prirodnim ljepotama, ima Unu i Sanu kako i sam naziv kaže, ali za sve ostalo pred nama je posao, pred nama je obaveza da gradimo i popravljamo stanje” kazao je na početku svog obraćanja Agan Bunić (SBB), predsjedavajući Skupštine USK.

Predsjedavajući Skupštine je rekao da će u narednom periodu Skupština Unsko-sanskog kantona donijeti Zakon o Danu Unsko-sanskog kantona, kojim će se jasno definirati kako i na koji način se obilježava ovaj značajan datum, prenosi Usn.ba.

“U ovim danima imamo pomiješane osjećaje, imamo razlog da slavimo konstituisanje Kantona, ali odmah dan poslije imamo razlog za žalost, jer je visoka državna delegacija poginula.” kazao je Bunić i nadovezao se: “I taj događaj moramo podići na viši nivo, na državni. Tamo je poginula državna delegacija, državni ministar vanjskih poslova. Neprihvatljivo je da tamo nemamo predstavnike državne vlasti, da nemamo predstavnika ambasade BiH u R Hrvatskoj”.

Ovakvi događaji su prilika predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, ali i javnosti da se pogleda u prošlost i pogleda šta je to urađeno ili nije u protekle 24 godine.

“Moramo priznati da je mnogo toga urađeno do danas, ali puno toga nismo ni uradili. Propustili smo priliku, mogli smo svi zajedno puno bolje i efikasnije, nismo izgradili na području Unsko-sanskog kantona institucije koje će biti otporne na stalna politička previranja koja se dešavaju. Ljudi zaposleni u institucijama ne bi trebali biti predmet bilo kakvih političkih previranja. Nismo uspjeli napraviti institucije koje će biti otporne na korupciju koja se osjeti u zraku, nepotizam i sve ono što razara društvo i naš Unsko-sanski kanton. Nismo se nametnuli višim nivoima vlasti, danas nakon što smo stavili za prioritet da izgradimo Sarajevo, naš glavni grad, danas nakon 24 godine želimo investicije u Krajini da imamo višemilionske investicije. Nećemo se više čuditi investicijama od milion ili dva miliona”, kazao je Bunić.