UDIK: Ne širite dezinformacije, nismo organizatori povorke ponosa u Sarajevu

Zbog pogrešne interpretacije pomenutog intervjua, a naročito u dijelu koji se odnosi na prava žena u arapskom svijetu, koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) apeluje na građane da putem društvenih mreža ne šire dezinformacije da je UDIK organizator bh. povorke ponosa.

U intervjuu za Source.ba od 3. aprila 2019. godine koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić je nastojao pružiti podršku organizatorima i istaći važnost ovakvog događaja za bh. društvo, pri čemu nikako nije govorio u svojstvu organizatora događaja, saopćeno je iz UDIK-a.

Zbog širenja ovakve dezinformacije UDIK je zaprimio veliki broj upita u vezi povorke ponosa, a s obzirom da nije član organizacionog odbora, nije ni mogao pružiti informacije o samom događaju.

Stoga, UDIK apeluje na sve koji imaju bilo kakve upite u vezi povorke ponosa da se obrate članovima organizacionog odbora.

UDIK podržava nadolazeću povorku ponosa i iskazuje punu podršku organizatorima. Organizovanje ovakvog događaja je važno ne samo za LGBT+ populaciju nego i za sve ostale građanke i građane Bosne i Hercegovine. Diskriminacija drugog i drugačijeg se tiče svih nas, saopćeno je iz Udruženja.

Također, zbog pogrešne interpretacije pomenutog intervjua, a naročito u dijelu koji se odnosi na prava žena u arapskom svijetu, koordinator UDIK-a zaprimio je veliki broj prijetnji sa izričitim govorom mržnje i pozivanjem na linč putem društvenih mreža.

UDIK podsjeća da se kao organizacija vodi feminističkim principima te shodno tome osjeća potrebu da uvijek iskaže solidarnost sa svima onima čija su ljudska prava evidentno uskraćena.

Udruženje apeluje na sve medije u Bosni i Hercegovini da ne koriste senzacionalističke naslove i tekstove, te da oprezno izvještavaju o ovim temama, koje su nažalost još uvijek osjetljive za bh. društvo, kako piše Fokus.ba.