Ništa ne može poništiti presude međunarodnih sudova

Vlada RS je Izvještaj o Srebrenici donijela 2004. i nema nikakvog ni smisla ni razloga da se o njemu raspravlja u Narodnoj skupštini RS 14 godina kasnije. To je čisti populizam uoči oktobarskih općih izbora koji treba donijeti poneki glas na osnovu nacionalističke retorike.

Tako u izjavi za „Avaz“ potpredsjednik SBB-a BiH i šef Kluba koalicije „Domovina“ u NSRS Admir Čavka komentira zakazivanje posebne sjednice parlamenta manjeg bh. entiteta za 14. avgust povodom Izvještaja o Srebrenici.

 Politička volja

- U Srebrenici se desio genocid i ne vidim kako neko to može poništiti. Valjda su odluke međunarodnih sudova snažnije od političke volje pojedinaca. Posebna sjednica NSRS pokazat će još jednom da nikome nije stalo do boljitka. Još gore – ona će pokazati da je svima stalo samo do vlasti – poručio je Čavka.

On je još jednom ponovio da u Srebrenici danas živi 800 stanovnika i da je to tema kojoj se svi u BiH trebaju posvetiti.

- Ako ostanemo samo u prošlosti i ako iznova pokušavamo poništiti tu prošlost, onda niko u ovoj zemlji nema budućnost. Moramo pomoći onima koji su tu, koji žive s nama – rekao je Čavka.

 

 Gubimo vrijeme

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović istakao je da parlament RS ne može poništiti ovaj izvještaj, ali da će, umjesto toga, biti predloženi „određeni zaključci“.

- Gubimo mnogo vremena. Na te zaključke uložit će veto Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Potom će se o njima izjasniti Zajednička komisija NSRS i Vijeća naroda RS. Ni tada o tome neće biti dogovora, pa će cijela stvar ići pred Komisiju za vitalni nacionalni interes Ustavnog suda RS. Svi koraci znaju se unaprijed - pojasnio je Čavka.

 Žrtve nemaju naciju

Vijeće naroda RS odbacilo je veto Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture. Čavka smatra da su neki amandmani predstavnika Bošnjaka morali biti uvaženi.

- Sve žrtve moraju imati podjednak tretman. Žrtve nemaju naciju. Ne smijemo polaziti od te pretpostavke, jer je sve ostalo onda besmisleno – poručio je Čavka.