Nizozemski parlament osudio proruske tendencije u Srbiji: U Beogradu se pruža podrška Putinu

232323
Predstavnički dom Parlamenta Nizozemske usvojio je na današnjem zasjedanju prijedlog kojim se od Evropske unije traži da osudi zemlje kandidate koji podržavaju ruske aktivnosti u Ukrajini.

Prijedlog je u proceduru uputio zastupnik Tunahan Kuzu, a u dokumentu se kao primjer podrške Rusiji u ovim trenucima navodi Srbija, država koja ujedno ima i kandidatski status za članstvo u EU.

"Hiljade građana Srbije je u Beogradu na ulicama pružilo podršku Vladimiru Putinu. To je jedna od rijetkih otvorenih izjava podrške Rusiji nakon njene invazije na Rusiju. Napominjemo da Srbija, kao zemlja kandidat, odbija uvesti sankcije Rusiji", navodi se.

Također, naglašava se kako su nadležni organi Srbije moraju poduzeti mjere kako bi spriječili građane da direktno učestvuju u ratu u Ukrajini.

"Dok je srpska vlada jasno na strani Rusije, a ne na strani Evropske unije, pozivamo nizozemsku vladu da na narednom Vijeću za vanjske poslove osudi države kao što je Srbija koje podržavaju Rusiju", stoji u zaključku prijedloga.

 

Foto : Twitter