Njega je Filip Zavadlav tražio tokom krvavog pohoda, ali ga nije našao

Prošlo mi je kroz glavu: pokopao sam mater dok sam bio u zatvoru, je li moguće da mi je oca ubilo radi mene

Progovorio je Jerko Malvasija, 35-godišnji Splićanin kojeg je trostruki ubica iz Splita Filip Zavadlav želio ubiti, no nije ga pronašao kod kuće.

Zavadlav ga je otišao tražiti nakon što je ubio trojicu, od kojih je jednog navodno zamijenio upravo za Malvasiju. Malvasija je dao intervju za Slobodnu Dalmaciju.

Novinarka Slobodne prvo ga je pitala je li Filip Zavadlav imao razlog krenuti na njega kalašnjikovom, nakon što je smaknuo Marina Bobana, Marina Ožića Paića i Juricu Torlaka.

“Nije imao nikakav razlog, to vam kategorički tvrdim. Ja sam momka vidio možda jednom u životu. Poznavao sam mu iz viđenja brata Stanu i tek sam po izlasku iz zatvora prošle godine saznao kako je ovisan o drogi. Mogu i ja postavit jedno logično pitanje. Taj momak Filip bio je u podstanarskom stanu u Šenoinoj ulici, doslovno preko puta Kamenite ulice gdje je porodična kuća mog oca. Ko to uzima podstanarski san u neposrednom susjedstvu osobe koja ga navodno maltretira i iznuđuje? On je doslovno uzeo stan ondje gdje se ja parkiram kada dođem kod oca”, rekao je Malvasija.

Zašto je onda ubica došao na vrata vaše porodične kuće u Kamenitoj?

“Na to pitanje može samo on odgovoriti, ako je to uopće istina. Nadalje, potpuna je izmišljotina priča kako je pokucao na naša vrata i pitao nekoga ko mu je otvorio: ‘Je li Jere doma?’. Dečko je prema kazivanju susjeda pokucao na vrata. Otac je nešto radio i nije čuo nikakvo kucanje pa nije ni otvorio te Filip nije ni imao koga pitati jesam li ja doma. Osim toga, od povratka s odsluženja zatvorske kazne na ljeto prošle godine živim kao podstanar, od prvog dana na potpuno suprotnom dijelu grada. Nejasno je kako bi taj dečko da je bio u bilo kakvom odnosu sa mnom, on ili njegov brat Stane, bili neupućeni u tu činjenicu”, odgovorio je Malvasija.

Kazao je kako je dok je Zavadlav ubijao po Splitu, a onda pokušavao pronaći i njega, spavao u svom podstanarskom stanu. Kad se probudio mislio je da mu je ubijen otac.

“Nisam mogao dobit ni jednog ni drugog, a u isto vrijeme je do mene stigla i videosnimka kako momak s kalašnjikovom u ruci ide Kamenitom ulicom. Prošlo mi je kroz glavu: pokopao sam mater dok sam bio u zatvoru, je li moguće da mi je oca ubilo radi mene. Onda mi se javio prijatelj, kojeg sam poslao da ide vidit u Kamenitu šta se događa, rekao mi je da me policija traži. Čuo sam preko otvorene linije na mobitelu kako govori policiji: ‘Evo Jere na telefonu!’, oni su rekli: ‘Neka se preda!’. Kada sam pitao zašto ću se ja predat, čuo sam preko otvorene linije kako govore da mi treba zaštita i da dođem u stanicu”, rekao je.

Ispričao je da je policiji rekao da će doći kad se uvjeri da mu je porodica sigurna te da je tako i napravio kad je bio siguran da su mu otac i brat živi. Kaže da ga je policija držala 24 sata u lisičinama te da su ga, iz njemu nepoznatog razloga, prebacili u satnicu u Omišu prije nego što su ga konačno pustili u nedjelju navečer. Kazao je i kako mu je u policiji bio brat te da je i on imao lisičine na rukama.

Novinarka ga je pitala je li poznavao ubijene i je li čuo za priče o maltretiranju koje je navodno prolazio Filip Zavadlav i njegova porodica.

“Jesam, poznavao sam Juricu Torlaka s kojim sam čak i daljnji rod te Marina Bobana kojem sam prošlo ljeto radio servis na Yamahi XT. Što se tiče pokojnog Marina Ožića Paića, ni ne poznajem ga te su potpuno besmislene priče da je on ubijen jer je vozio Suzuki Burgman koji je navodno moj. Ja sam motor te vrste posudio na par dana, ali prošlo ljeto, nisam ga ni vozio dugo jer to nije moj tip motora. Za priče o iznudi sam čuo tek nakon ubistava, nikada prije. Ali osim tih priča, čuo sam i da se neko pozivao na moje ime ako se ne vrate dugovi. Zatim su do mene došle priče da sam slao Stanu u kladionicu, a ja ne da s kladionicama nemam veze, nego nisam bio ni u jednoj u životu”, rekao je Malvasija za Slobodnu Dalmaciju.

Kazao je kako je bio na odsluženju kazne u BiH i u Hrvatskoj, ukupno pet godina, te da je izašao u ljeto 2019. godine. U BiH je, priča, služio dvije godine, a u Hrvatskoj tri godine i četiri mjeseca zatvorske kazne. Rekao je i kako ni u jednom trenutku nakon trostrukog ubistva nije napuštao ne samo Hrvatsku, nego ni Split