Njemačka ide u lockdown od 16.12., pa sve do 10. januara

asd
Broj umrlih i novih infekcija u Njemačkoj je zastrašujuć. Već sljedeću sedmicu njemačke vlasti planiraju zatvoriti većinu maloprodajnih trgovina. Zatvaranje će trajati od 16.12. do 10. januara

Do Božića je samo još 14 dana – samo 14 dana! Mi moramo poduzeti sve što je u našoj moći da ne dođemo ponovo u situaciju eksponencijalnog rasta broja inficiranih. Ja vam kažem: ukoliko sada do Božića budemo imali previše kontakata, i onda zbog toga to bude posljednji Božić koji smo proveli s našim djedovima i bakama, onda to znači da smo nešto krivo napravili. Mi to ne bi smjeli dozvoliti, dame i gospodo! - kazala je njemačka kancelarka  Angela Merkel prije četiri dana tijekom rasprave u njemačkom parlamentu Bundestagu.

U Njemačkoj tako od 16.12. kreće lockdown. Trajat će do 10. januara

Prema nacrtu dokumenta savezne vlade, na koji se pozivaju mediji, od srijede, 16. prosinca do 10. siječnja bio bi zabranjen rad trgovina s izuzetkom prodavaonica potrepština za svakodnevnu upotrebu i ljekarna.

Rad bi bio dozvoljen bankama, poštama i benzinskim crpkama. Istodobno bi bila ukinuta obveza prisutnosti na nastavi u školama.

Nove strože mjere uključuju i zabranu rada frizerima i salonima za masažu.

Daljnje mjere uključuju i zabrane javnih okupljanja za doček Nove godine, a u privatnom krugu će biti dopušteno okupljanja do najviše 5 osoba ne uključujući djecu.

Savezna vlada objašnjava da su nove mjere potrebne jer dosadašnje nisu polučile rezultate.

„Mi još uvijek bilježimo konstantno visok broj novozaraženih svaki dan“, stoji u dokumentu.

U Njemačkoj su od početka studenog već na snazi mjere zatvaranja koje uključuju zabranu rada ugostiteljskih objekata kao i kulturnih i sportskih ustanova.  

Neke savezne zemlje poput Bavarske i Saske su već uvele strože mjere.

Cilj današnjeg sastanka kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina je usklađivanje mjera na saveznoj razini jer se žele izbjeći prevelike razlike u mjerama među pojedinim pokrajinama.