Njemačka najoštrije osudila ubistvo novinara, stopirana prodaja oružja Saudijskoj Arabiji

Njemačka ne smije odobravati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne završi istraga o okolnostima ubistva novinara Džemala Kašogija (Jamal Khashoggi), rekao je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heikoo Mass).

Mas je u razgovoru za njemačku televiziju Tagesthemen istaknuo da ne postoji razlog za odobravanje prodaje dok ne bude jasno šta se dogodilo Kašogiju.

Izgleda da se time povlači odluka od prošlog mjeseca za autorizaciju prodaje njemačkih topničkih sistema Rijadu.

- Dok god istrage traju i dok ne znamo šta se ondje dogodilo, ne postoji razlog za donošenje pozitivnih odluka o izvozu oružja u Saudijsku Arabiju - zaključio je njemački ministar.

Njemačka vlada do sada je ove godine odobrila prodaju oružja Saudijskoj Arabiji u vrijednosti nešto manjoj od pola milijarde eura, pa je kraljevstvo drugi po veličini kupac nakon Alžira, prema dokumentu ministarstva privrede koji je na uvid dobila agencija DPA.

Ubistvo saudijskog novinara disidenta pritisak je na njemačku vladu zbog velikih ugovora o izvozu oružja Saudijcima, piše agencija AFP.

- Njemački odnosi sa Saudijskom Arabijom moraju biti preispitani nakon tako nevjerovatnih događaja - rekao je u subotu Lars Klingbail (Klingbeil), generalni sekretar socijaldemokrata (SPD), koalicijskog partnera u vladi kancelarke Merkel.

To mora uključiti i prodaju oružja, rekao je Klingbail.

Okončati partnerstvo s Rijadom

Vlada mora "završiti strateško partnerstvo s Rijadom i prekinuti izvoz oružja", zatražio je u subotu predsjednik Zelenih, odgovoran za vanjsku politiku Omid Nuripur (Nouripour).

Kancelarka Angela Merkel je u subotu u zajedničkom saopćenju s ministrom Masom oštro osudila ubistvo novinara Kašogija, ocijenivši dosadašnja objašnjenja službenog Rijada o okolnostima ubistva "manjkavima".

Dosadašnje informacije o događajima u istanbulskom konzulatu su manjkave. Uz izraze saučešća Kašogijevoj porodici i prijateljima, Merkel i Mas istaknuli su da se moraju pronaći odgovorni za njegovu smrt.

Okolnosti smrti saudijskog novinara su duboko uznemirujuće, rekla je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini) u subotu i pozvala na provedbu cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage.

- Okolnosti smrti Džamala Kašogija duboko su uznemirujuće, uključivo šokantno kršenje Bečke konvencije iz 1963. o konzularnim odnosima - navodi se u izjavi Mogerini.

''Stoga Evropska unija, kao i njeni partneri, insistira na potrebi cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage da bi se rasvijetlile okolnosti ubistva, a osobe koje su ga počinile za njega i odgovarale'', navodi se.

Saudijska Arabija objavila je u subotu da je novinar Kašogi umro u borbi u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti i, dok je za te navode američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao da su vjerodostojni, američki zastupnici smatraju da je u njih teško povjerovati.

Priznanje Saudijske Arabije da je Kašogi umro u konzulatu stiglo je nakon dvije sedmice opovrgavanja da su imali išta s njegovim nestankom i nakon sve glasnijih zahtjeva zapadnih saveznika za objašnjenjem šta se dogodilo. Njegov nestanak izazvao je proteste širom svijeta, a neki su američki zastupnici pozvali na stroge akcije protiv Rijada.

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinosti o ubistvu saudijskog novinara, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njenom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC.

Francuska osudila ubistvo Kašogija

Francuska osuđuje ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu i traži temeljitu istragu tog slučaja, rekao je u subotu francuski ministar vanjskih poslova Žan-Iv Le Drijan (Jean-Yves Le Drian).

- Francuska najoštrije osuđuje ovo ubistvo - saopćio je francuski ministar.

''Potvrda smrti gospodina Džamala Kašogija je prvi korak prema utvrđivanju istine. No, i dalje ostaju brojna pitanja'', dodao je Le Drijan.

- Ova očekivanja još su snažnija jer su naše dvije države povezane strateškim partnerstvom koje uključuje iskrenost, obaveze i transparentnost - prenosi agencija "France Presse" riječi ministra.

Le Drijan je izrazio saučešće novinarovoj porodici i upozorio da oni koji su odgovorni za njegovu smrt moraju za to odgovarati.