Njemačka odlučila: Kontrole na granici ipak će biti nastavljene - evo i do kada

.
Stacionarne kontrole na granicama s Poljskom, Češkom i Švicarskom, koje su prvi put naložene sredinom oktobra, Njemačka nastavlja provoditi najmanje do 15. marta iduće godine.

Kako bi se još više suzbilo krijumčarenje i ograničile neregularne migracije, kontrole će se nastaviti i o njima je obaviještena Europska komisija, priopćeno je u petak iz Ministarstva unutarnjih poslova.

 

 

Ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD) rekla je: "Naše mjere djeluju. Zahvaljujući privremenim graničnim kontrolama i mjerama blisko koordiniranim sa susjednim zemljama, broj neovlaštenih ulazaka diljem zemlje pao je za više od 60 posto s preko 20.000 u oktobru na oko 7.300."

Faeser je nekoliko puta produžila granične kontrole na kraća razdoblja od uvođenja 16. oktobra. Granične kontrole zapravo nisu planirane unutar schengenskog područja i moraju se prijaviti Bruxellesu.

Ako se radi o samo nekoliko dana, to se može učiniti u kratkom roku. No, ova opcija prestaje nakon dva mjeseca, a u slučaju Njemačke to je bilo 15. decembra.