Njemačka šalje dodatne vojnike u Litvaniju

312
U multinacionalni kontingent baltičke zemlje biće raspoređeno još oko 350 vojnika

Njemačka će pojačati svoje snage u Litvaniji da bi ojačala istočno krilo NATO-a, objavilo je u ponedjeljak Ministarstvo odbrane te zemlje, piše Anadolija. 

U saopćenju ministarstva navodi se da će do 350 dodatnih vojnika biti raspoređeno u multinacionalni kontingent u toj baltičkoj zemlji, koja se nalazi u blizini Rusije.
Grupisanje vojske
Njemačka ministrica odbrane Kristina Lambrečt u gradu Munsteru izjavila je da bi dodatni vojnici mogli otići u Litvaniju u roku od pet dana usred grupisanja ruske vojske u blizini Ukrajine, što je podiglo tenzije u regiji.

- Berlin koordinira s baltičkim zemljama po ovom pitanju. Zato jačamo svoj doprinos trupama na istočnom krilu NATO-a i šaljemo jasan znak naše odlučnosti saveznicima - kazala je ona. 

Njemačka predvodi NATO trupe u Litvaniji i u kontigentu ima oko 500 vojnika.

Negirali pripremu
Rusija je okupila hiljade vojnika u blizini granice s Ukrajinom, što je izazvalo strahove da bi mogla planirati još jednu vojnu ofanzivu na bivšu sovjetsku republiku.

Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici upozorili su na neposredan napad i zaprijetili Rusiji "teškim posljedicama".

Moskva je, međutim, negirala da se priprema za invaziju na Ukrajinu tvrdeći da su ruski vojnici tamo radi izvođenja vježbi.