Njemačka se sprema za veliku oluju: Zemlju će okovati led, nevrijeme uskoro stiže i na Balkan

,

Njemačka je prekrivena velikim snijegom i ledom, a meteorološka služba ove zemlje (DWD) upozorava na "potpunu oluju" u srijedu dok se snježne padavine nastavljaju.

Od utorka navečer očekuje se jak snijeg u centralnoj i sjevernoj Njemačkoj. Na jugu će padati "trajna i jaka kiša koja se smrzava".

DWD je upozorio da će povećanje snježnog vremena imati "rasprostranjen utjecaj na cestovni i željeznički prijevoz", te upozoravaju na nesreće. Policija je u utorak tokom dana već izvijestila o nekoliko manjih nesreća.

U velikim područjima centralnog Hessena očekuje se da će pasti 15 do 30 centimetara snijega u roku od 12 do 24 sata, a moguće je i više.

Sjeverno od rijeke Majne također će padati uporan i mjestimice jak snijeg. Ledena kiša mogla bi padati do večeri u srijedu, posebno duž i južno od rijeka Majne i Moselle, te će doći do pojave takozvanog crnog leda.

DWD je upozorio na "ekstremno nakupljanje leda na objektima, drveću i nadzemnim vodovima, kao i na povećani rizik od odvajanja leda".

Niske temperature kretat će se od 6 stepeni celzija na Rajni do -6 stepeni celzija u sjevernoj Njemačkoj.

U utorak navečer će na jugu zemlje s rijeke Majne oborine prijeći u snijeg. Od Rhineland-Pfalz i južnog Hessena do Tiringije i Saske pasti će do 15 centimetara svježeg snijega.

Snijeg će nastaviti padati širom jugoistoka tokom dana, u početku u obliku kiše na niskim nadmorskim visinama, a zatim će cijeli krajolik zabijeliti.

Temperature će se kretati od 0 do 4 stepena celzija a do sredine dana na jugozapadu i do 9 stepeni celzija.

Očekuje se otkazivanje letova u Frankfurtu kao i Stuttgartu, a u Bavarskoj će biti otkazana nastava.

Oluja bi se mogla proširiti i na ostatak Evrope, a u Bosni i Hercegovini se može očekivati krajem sedmice. Izgledno je naglo zahlađenje uz kišu i snijeg.

 

 

Foto: X