Njemačka sve bliža recesiji: Potrošači zabrinuti za privredu

U marketinškoj agenciji GfK procjenjuju da će indeks koji mjeri očekivanja potrošača za novembar pasti za 0,2 boda u odnosu na vrijednost za oktobar i kliznuti na 9,6 bodova.

“Optimizam kopni”

Porošači procjenjuju da je ponovno ojačao rizik recesije u Njemačkoj, ističu u GfK-u.

“Optimizam kopni”, konstatira u saopćenju GfK-ov stručnjak za potrošačka pitanja Rolf Buerkl, ukazujući na slabljenje globalnog gospodarstva, trgovinske sukobe i kaotične pripreme za izlazak Britanije iz Evropske unije, ali i otkaze u automobilskom sektoru.

Ti su događaji iznova narušili raspoloženje potrošača – zaključuje Buerkl.

Osobna će potrošnja, po njegovim procjenama, ipak “ostati važan oslonac njemačkog gospodarstva u ovoj godini – pod pretpostavkom da aktualna kriza ne eskalira i da vladine mjere i ekonomija suzbiju strah od gubitka radnih mjesta”.

Za poslovne čelnike čaša je napola puna

Odvojeno je izvješće ekonomskog instituta Ifo pokazalo stabilizaciju očekivanja poslovnih čelnika u Njemačkoj u listopadu.

Ifov indeks poslovne klime bio je u oktobru nepromijenjen u odnosu na prošli mjesec i iznosio je 94,6 bodova, piše Hina.

Njemačko se gospodarstvo stabilizira – zaključuje u saopćenju čelnik Ifa Clemens Fuest.

Ifov ekonomist Klaus Wolhrabe upozorava da ipak nije sve ružičasto.

U četvrtom tromjesečju očekujemo blagu recesiju – kaže Wolhrabe za Reuters.

Neizvjesnost koju stvara Brexit i dalje je velika – konstatira on, ali “pad aktivnosti u industriji za sada je zaustavljen”, dodaje.

Indeks koji iskazuje ocjenu poslovnih čelnika o aktualnom stanju u privredi pao je u oktobru za 0,8 bodova u odnosu na rujan, na 97,8 bodova, pokazuje Ifovo istraživanje.