Šta je s obećanjima Scholza: Njemačka Ukrajini ne isporučuje skoro nikakvo oružje!

adsf

Njemački kancelar Olaf Scholz odbio je isporučiti Ukrajinu teško naoružanje poput tenkova i oklopnih transportera, pozivajući se na sporazume sa saveznicima iz NATO-a. Istovremeno, od kraja marta zemlja gotovo da i nije isporučila lako naoružanje, prenosi Welt .

Od 30. marta do 26. maja Ukrajina je od Njemačke dobila samo dvije zalihe oružja. Oba su sadržavala samo male uređaje.

Prema popisu, sredinom maja Njemačka je poslala 3.000 protutenkovskih mina i 1.600 specijalizovanih protutenkovskih mina.

S druge strane, prva isporuka, poslata u Ukrajinu mjesec dana ranije, uključivala je samo rezervne dijelove za mitraljeze, upaljače, detonacione gajtane, radio stanice, ručne bombe, eksploziv i mine.

Prema ukrajinskoj strani, posljednja isporuka protivvazdušnog i protivtenkovskog oružja iz Njemačke obavljena je prije više od dva mjeseca — 25. marta. Pomoć je uključivala 2.000 projektila Panzerfaust 3 i 1.500 protivvazdušnih projektila Strijela.

Međutim, prema ukrajinskom spisku od 29. marta, potreba za ovom municijom i dalje je ostala. Vojnicima su bile potrebne i protivbrodske rakete kao što je Harpun.

Kada će Ukrajina dobiti oružje?

Prema Welt-u, Njemačka još nije ispunila svoje zahtjeve, iako je Scholz javno obećao daljnje isporuke. Posljednji put je to učinio na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu 26. maja.

"Informacije o određenim pošiljkama oružja su ažurne i povjerljive, pa vas molimo da shvatite da ne mogu dati detaljnije informacije niti potvrditi detalje", rekla je glasnogovornica njemačkog Ministarstva odbrane za Welt.

Foto: Arhiv