Njemačka vlada mora platiti 886.000 dolara "Microsoftu" jer se nije prebacila na Windows 10

lkhjslhks
Za firme prelazak na novi operativni sistem može biti dug i naporan

Google je obećao da će nastaviti da podržava "Google Chrome" na Windowsu 7 najkasnije do 15. jula 2021. godine.

"Microsoft" je 14. januara posljednji put ažurirao Windows 7, što znači da sve kompanije koje ga koriste sada moraju kupiti "Extended Security Updates" licencu, jer im američki gigant više neće osiguravati sigurnosne ispravke za ranjivost ili greške u operativnom sistemu. Jedan od korisnika koji se našao na udaru nove strategije jeste vlada Njemačke, koja će morati da plati 886.000 dolara.

Prema pisanju njemačkih medija, vlada još ima 33.000 radnih stranica na Windowsu 7. Da bi nastavila primati apdejtove produžene podrške, "Microsoftu" mora platiti nadoknadu za svaki uređaj, što je vrlo skupo. Cijena zavisi od toga koja je verzija Windows-a 7 bila korištena. Tokom prve godine, oni koji i dalje budu koristili ovaj operativni sistem morat će platiti 25 dolara po uređaju. Svake naredne godine cifra se udvostručuje.

Korištenje Windowsa 7, nakon ukidanja podrške, previše je rizično, posebno za kompanije, jer ih to potencijalno ostavlja otvorenim za prijetnje, tako da bi ih prelazak na Windows 10 svakako mogao koštati manje.

Njemački list "Handelsblatt" prenio je da je vlada ove zemlje započela proces prelaska na Windows 10 još 2018., ali nije bila u stanju da apgrejduje svaku radnu stranicu na vrijeme. To znači da sada 20.000 od 85.000 uređaja u Berlinu i dalje koristi Windows 7.

Izvor: