Njemačka zabrinuta zbog porasta islamofobije usred rata u G*zi: Empatija izostaje

.
Glasnogovornik Njemačke Vlade Steffen Habestreit izrazio je zabrinutost zbog porasta antimuslimanskog rasizma u zemlji od početka izraelskih napada na Gazu nakon napada Hamasa sedmog oktobra.

 

Habestreit naglasio je kako su bilo kakvi napadi na muslimane u Njemačkoj, iz vjerskih ili drugih razloga, apsolutni neprihvatljivi.

"Blizu pet miliona muslimana u Njemačkoj ima sva prava na zaštitu", naglasio je on.

Savez protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje (CLAIM) s sjedištem u Berlinu upozorio je prošle sedmice na rastući antimuslimanski rasizam usred eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

"Svjedoci smo intenziviranja antimuslimanskog rasizma u Njemačkoj. To je nešto zbog čega bismo svi trebali biti zabrinuti i treba se ozbiljno shvatiti", rekla je Rima Hanano, čelnica nevladinih organizacija (NVO).

Dodaje kako Njemačka ne smije dozvoliti da se nehumani položaji dalje normalizuju i time ugrozi društvena kohezija. Naglašava, ujedno, kako ljudi moraju biti zaštićeni od rasističkog, antisemitskog i drugog nehumanog nasilja i prijetnji.

CLAIM je dokumentovao 53 slučaja antimuslimanskih prijetnji, nasilja i diskriminacije samo u posljednje dvije i po sedmice, uključujući 10 napada na džamije.

Može se pretpostaviti da postoji ozbiljan broj neprijavljenih antimuslimanskih incidenata koji još nisu prijavljeni ili zabilježeni, na primjer, to se odnosi i na govor mržnje protiv muslimana na društvenim mrežama.

Palestinski ambasador u Njemačkoj Laith Arafeh, kritizirao je zemlju zbog nedostatka empatije prema palestinskim civilnim žrtvama nemilosrdnih izraelskih napada u Pojasu Gaze.