Njemačke europarlamentarke: Janša je kao Orban, problem za Evropu

asd
Janši ne treba dati pozornicu za njegovu antidemokratsku retoriku i politiku, kaže potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley

Njemački europarlamentarci upozoravaju na slovensko predsjedanje Vijećem Evropske unije, a vodit će ga slovenski premijer Janez Janša.

- Apeliram na sve odgovorne na evropskom nivou, na države članice, Evropsku komisiju, Parlament i medije, da Janši ne daju pozornicu za njegovu antidemokratsku retoriku i politiku - kaže potpredsjednica Evropskog parlamenta Katarina Barley (SPD), prenosi njemački Welt.

Ona je Janšu usporedila s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

- Postupa vrlo slično Orbánu kako bi državu podredio sebi. Janša uskraćuje donacije za medije koji mu se ne sviđaju i zastrašuje novinare lično, posebno žene. Šestomjesečno slovensko predsjedanje EU bit će izazovno vrijeme - rekla je Barley.

Zastupnica liberalnog FDP-a Nicola Beer također oštro govori o Janši.

- Premijer Janša mora biti spreman pregovarati o evropskim rješenjima, a ne da sam bude europski problem - izjavila je, prenosi Klix.

Beer je slovenskog premijera optužila da ne želi surađivati s novostvorenim Evropskim javnim tužilaštvom i da vrijeđa medije koji mu nisu naklonjeni.

- Svatko tko ocrni slovensku državnu novinsku agenciju i navede je kao nacionalnu sramotu ugrožava slobodu štampe i stvara neprihvatljiv pritisak na novinare i blogere - navela je

Janša mora, kako ona kaže, biti spreman na činjenicu da će vrlo pažljivo nadgledati njegovo predsjedavanje EU i neće se ustručavati otvoreno kritizirati takvo ponašanje kao nepodnošljivo.


Foto: Facebook