Njemački automobilski div isplatio bonuse radnicima: Neki će dobiti i 3000 eura, a neki čak i 9000 eura

D
Na godišnjoj press konferenciji BMW-a, kompanija je u srijedu iznijela impresivne podatke. Prošle godine prodali su 2,4 milijuna automobila i postigli rekordnu dobit prije oporezivanja od 23,5 milijardi eura.

Zaposlenici su također bili nagrađeni. Radnici u platnoj skupini 5 dobili su bonus od 9.000 eura plus dividende za starosnu skrb, rekla je Ilka Horstmeier, kadrovska menadžerica. BMW je već isplatio ovaj iznos prošle godine, koji je smatran rekordnim.

Zaposlenici su nedavno primili i dodatnu isplatu. Uz siječanjsku plaću, dobili su neoporezivi dodatak za inflaciju od 1.500 eura, a očekuje se još 1.500 eura početkom 2024. godine za kompenzaciju inflacije.

BMW očekuje blagi rast prodaje i visoke cijene novih automobila u 2023. godini, ali znatno manju dobit. Gotovo 7,7 milijardi eura dobiti iz 2022. godine otišlo je na račun revalorizacije udjela u zajedničkom kineskom ulaganju BBA nakon preuzimanja većine. Ove godine, poslovni rezultat opteretila je otkupna cijena u iznosu od 1,4 milijarde eura, a financijski direktor Nicolas Peter predviđa dodatne troškove od više od pola milijarde eura za materijale i sirovine.

Unatoč tome, primarna djelatnost BMW-a je uspješna. Općenito se poboljšava opskrba poluvodičima, proizvodnja teče, a knjige narudžbi su pune. Potražnja je slaba u Europi, ali stabilna u SAD-u, a u Kini se očekuje oporavak od drugog kvartala, rekao je glavni financijski direktor.

Očekuje se da će se prodaja u posebno profitabilnoj višoj klasi i luksuznom segmentu povećati za polovicu. Odjel automobila očekuje profitnu maržu od 8 do 10 posto od prodaje prije poreza i kamata, nakon što je prošle godine iznosila 8,6 posto.

Posao s električnim automobilima također bi trebao donijeti rast. Ove godine očekuje se da će 15 posto prodanih automobila biti potpuno električno. “Petina 2024., četvrtina 2025., trećina 2026.”, rekao je izvršni direktor Oliver Zipse.