Njemački je nemoguće savladati za mjesec

Kako bi dobili posao u inozemstvu, mnogi bh. građani pokušavaju što brže završiti kurseve stranih jezika.

Razni prevaranti u tome vide priliku za odličnu zaradu, pa je internet preplavljen oglasima poput „Naučite njemački za samo mjesec“, „Upišite brzi kurs engleskog“, i sličnim. Za malo novca nude brzo savladavanje jezika.

Intenzivno učenje

No, u registriranim školama stranih jezika, za koje posljednjih godina vlada veliko interesiranje, upozoravaju da je nemoguće naučiti bilo koji strani jezik za mjesec.

- Prilikom intenzivnog učenja za mjesec je moguće položiti samo jedan stepen. Da bi se jezik u potpunosti savladao, naša iskustva govore da je potrebno najmanje dvije godine intenzivnog učenja. To znači, pohađanje nastave dva puta sedmično, po dva časa - kazala nam je Edina Brutus, vlasnica jedne od škola stranih jezika u Sarajevu. 

Najsigurniji način

Ipak, najsigurniji način učenja stranog jezika, slažu se univerzitetski profesori, jeste u školama i na fakultetima.

- Ne znam po kojoj metodologiji rade škole stranih jezika. Ipak treba savladati jezik, gramatiku... Primijetila sam na društvenim mrežama da se ljudima nudi da za kratko vrijeme savladaju strani jezik. Mislim da je to nemoguće – kaže Amela Ćurković, šefica Odsjeka za njemački jezik i književnost Univerziteta u Zenici.

Zanima ih diploma

- Škole stranih jezika uglavnom obećavaju certifikate koji su priznati vani. Ljude koji pohađaju te kurseve isključivo zanima kako da što prije dođu do diplome, dok je znanje u drugom planu. Uglavnom se ti brzi kursevi polažu zbog nekog radnog mjesta koje ih čeka u Njemačkoj. Strani jezik definitivno se ne može savladati za mjesec, pa ni godinu - kategorični su s Odsjeka za germanistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu.