Njemački mediji: BiH je centar ilegalne migracije ka zemljama EU

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova nazvalo je BiH centrom ilegalne migracije ka zemljama EU, prenose njemačke novine "Zeit".

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova nazvalo je BiH centrom ilegalne migracije ka zemljama EU, prenose njemačke novine "Zeit". 

Isti izvor navodi da je komentar iz Ministarstva uslijedio nakon velikog porasta broja ilegalnih migranata koji u zemlje EU ulaze preko teritorije BiH.

"Zeit" ističe da se broj migranata koji bez dokumenata iz BiH ulaze u zemlje EU povećao za 12 puta u odnosu na prošlu godinu.

U izvještaju se navodi da između stotinu i 150 ilegalnih migranata dnevno uđe u EU iz BiH.

Iz Tužilaštva BiH je ranije ovog mjeseca saopšteno da će vlasti pojačati mjere kontrole na granici, kao odgovor na pojačani pritisak prouzrokovan dolaskom migranata iz Sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka, piše "Sputnjik".

Iz Parlamentarne komisije za odbranu i sigurnost BiH ranije je saopšteno da se procjenjuje da će oko 50.000 migranata pokušati da prođe kroz BiH na putu ka EU.

Međutim, čak i uz korištenje starih baraka za vanredne situacije, smještaj ne bi mogao biti osiguran za više od 1.300 ljudi.

Ruta preko Grčke, Makedonije, Srbije i Hrvatske, poznatija pod nazivom "ruta zapadnog Balkana", zvanično je zatvorena 2016. godine, ali migranti i dalje ulaze u EU novom balkanskom rutom, povećavajući pritisak na Albaniju, Crnu Goru i BiH.