Njemački muslimani kritikuju bavarsku vladu: Zašto može krst, ali ne i burka

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja krsta kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

Muslimanske grupe u Njemačkoj danas su optužile bavarsku vladu zbog dvostrukih standarda nakon njene uredbe o obavezi isticanja krsta kao kršćanskog simbola u svim javnim ustanovama.

U Njemačkoj nije na snazi zabrana nošenja burke muslimankama, iako su neke savezne države uvele ograničenja u nošenjima burke i nikaba u sudnicama i školama. 

Markius Soeder, bavarski premijer iz konzervativne Hrišćansko socijalne unije (CSU), predložio je dekret o uvođenju krstova u aprilu, izazivajući oštre reakcije opozicionih političara i uglednih vjerskih vođa. 

- Mi vjerujemo da su vjerski simboli i vrijednosti bitni za društvo - izjavio je Burhan Kesici, čelnik organizacije Islamsko vijeće, za agenciju Reuters.

Komentirajući presude poput one u bavarskoj prijestonici Munchenu u martu prošle godine kojom su zabranjene burke u sudnicama, Kesici je kazao da negativan stav prema muslimanskoj odjeći i istovremeno uvođenje krstova u javne ustanove predstavlja "dvostruke standarde".

- Mi muslimani nemamo problema s krstom ili ulogom relgije u društvenom životu. Neutralnost vlade, ipak, mora ostati zaštićena - kazao je Aiman Mazyek, čelnik druge muslimanske organizacije, za agenciju Reuters.

- Ono što treba odbaciti je uvođenje hrišćanskih simbola dok se istovremeno zabranjuju muslimanski, jevrejski i ostali simboli u javnosti - kazao je Mazyek.

Oko četiri miliona muslimana živi u Njemačkoj i oni su najveća manjinska vjerska grupa u zemlji.

Svi vladini uredi u najbogatijoj i najkonzervativnivoj njemačkoj saveznoj državi imaju obavezu da postave krstove u svoje prostorije na osnovu novih pravila. Školama, muzejima i pozorištima bit će preporučeno da također postave krstove u svojim prostorima.