Njemački vojnik odlučio da živi u BiH: Ovdje je najbolje (VIDEO)

Michael Brockers je u BiH prvi put došao 2009. godine, kao njemački vojnik u sastavu EUFOR-a. Tada je zavolio BiH, njenu prirodu, ljepotu i ljude.

Nakon odlaska u penziju, odlučio je napustiti Njemačku i preseliti se u Bosnu i Hercegovinu. 

Michael se iz Njemačke doselio u BiH i svjestan je da život ovdje nije nimalo lak, ali ima i svoje prednosti. Prvenstveno misli na ljude i njihovu dobrotu koju je teško danas sresti u Evropi.

"Moja prva impresija je bila da su ljudi otvoreni i prijateljski raspoloženi i kako se može uspostaviti kontakt i pričati o svemu uz kafu u gradu",izjavio je. 

Putovao je po svim zemljama Evrope, živio je i u SAD-u. Ipak, u BiH je najbolje. 

"Ni u jednoj zemlji nisam pronašao kompletniju sliku kao ovdje. Koja bi mi više odgovarala. Mnogo više nego i sama Njemačka", kazao je za bh. verziju Deutsche Wellea. 

U BiH - doprinosi društvu. Volonter je u Dnevnom centru u Visokom za djecu sa posebnim potrebama. To ga, kaže, emotivno ispunjava i zadovoljan je što može pomoći drugima. 

"Rezultat je na kraju dana, ideš kući sa pozitivnim emocijama", ispričao je kazavši da su ga i kolege, ali i djeca odlično primile. 

"Učim od djece i dobijam motivaciju za život."

Direktorica dnevnog centra, Meldina Ugarak je izjavila da on svoj posao radi sa puno ljubavi i da daje više od očekivanog. 

"Mi svi od njega možemo mnog naučiti. Učimo svakako, pogotovo o tim ljudskim manirima", rekla je Ugarak. 

U slobodno vrijeme dodatno upoznaje Bosnu i Hercegovinu. Iznajmi bicikl, obilazi planine, istražuje državu. Uživa i u tradicionalnim jelima, posebno u ćevapima. 

"Volim ovu zemlju, ljude, atmosferu. Ja volim svoj grad - Sarajevo", kazao je na koncu.