Noćna mora koju niko ne želi priznati: Imaju najveću stopu umrlih u EU, kolaps u bolnicama, 90% pacijenata nevakcinisano

y

Bugarska trenutno vodi na globalnoj rang listi smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom po glavi stanovnika, dvije sedmice prije održavanja vanrednih izbora po treći put ove godine, koji će biti održani 14. novembra.

Medicinski radnici u glavnoj bugarskoj bolnici za hitne slučajeve vode tešku bitku dok je porast broja slučajeva koronavirusa preplavio krhki zdravstveni sistem u zemlji.

Nakon relativno mirnog ljeta, ova balkanska zemlja je teško pogođena još jednim talasom pandemije jer nije preduzela strože mjere suzbijanja.

Zdravstveni problemi Bugarske su pojačani produženom političkom krizom koja je ostavila zemlju bez redovne vlade od prošlog proljeća, narušavajući poverenje javnosti u institucije.

Bugarski zdravstveni zvaničnici krive nepovjerenje javnosti u vakcine i vladu – samo 1 od 4 odrasle osobe je u potpunosti vakcinisano – za trenutnu nevolju sa virusom u zemlji.

U petak je više od 7.553 osobe bilo na bugarskim odjeljenjima za COVID-19, uključujući 656 na intenzivnoj njezi. Više od 90 posto pacijenata nije vakcinisano, pokazuju podaci. Pored toga, prijavljeno je 5.178 novih infekcija i još 124 smrtna slučaja, čime je broj umrlih u zemlji porastao na 23.718.

Bugarska je imala najveću stopu smrtnosti od COVID-19 u 27 zemalja Evropske unije u poslednje dvije sedmice.

-T renutno prolazimo kroz jedan od najtežih perioda od početka pandemije – rekao je AP Georgi Georgijev, šef odjeljenja intenzivne njege u Pirogovoj, glavnoj urgentnoj bolnici u Sofiji.

Intenzivna njega bolnice pretvorena je u covid centar sa tri odvojene sobe za liječenje pacijenata kojima su potrebni intubacija i ventilatori, plus 10 soba za pacijente sa blažim simptomima.

Georgijev kaže da 30 posto pacijenata sa koronom u bolnici u nekom trenutku mora da bude intubirano. Georgiev je za porast zaraza okrivio rasprostranjeni skepticizam u vezi sa vakcinama među Bugarima, koji su zemlju pretvorili u najmanje vakcinisanu naciju u EU.