Nova afera potresa DZ Bihać zbog sumnji u regularnost novog konkursa u Službi porodične medicine

,

Nedavno održani konkurs za 3 medicinske sestre u Službi porodične medicine Doma zdravlja Bihać izazvao je kontroverze i sumnje zbog navodnih nepravilnosti u bodovanju. piše Crna-Hronika.

Troje od 15 kandidata ostvarili su maksimalan broj bodova (10), što je rezultiralo izostankom usmenog ispita čime ujedno ostvaruju pravo na stalni ugovor. Međutim, nekoliko kandidatkinja tvrdi da su nakon ispita čule jednu od najviše rangiranih kandidatkinja kako kaže da nije odgovorila na dva pitanja.

Kasnije se pojavila na konačnoj listi bodovanih kandidata na kojoj je vidljivo da je dobila maksimalan broj bodova što je čudno i sumnjivo.

Ove tvrdnje izazvale su zabrinutost roditelja kandidata koji nisu prošli, te su majke nekolicine njih zatražile inspekcijski nalaz budući da je nekorektnim i neprofesionalnim postupanjem Komisije dovedeno u pitanje regularnost samog konkursa i mogućeg nepoštenog bodovanja. Kako bi se istražile ove sumnje, preključer je u Domu zdravlja Bihać boravila Kantonalna inspekcija, koja je imala zadatak prikupiti sve relevantne informacije i dokumentaciju u vezi sa konkursom.

Inspekcija će sastaviti izvještaj u kojem će biti izneseni rezultati njihove istrage. Dok se čeka zvanični rezultati istrage, Bihać ponovo bruji o sumnjivo sprovedenim konkursima, utjecaju politike i kupovini radnih mjesta.

Oštećeni kandidati i njihovi roditelji sa nestrpljenjem očekuju rezultate istrage i izvještaj inspekcije kako bi se otkrila prava istina o ovom slučaju. Ukoliko se dokažu nepravilnosti, očekuje se da će biti preduzeti konkretni koraci kako bi se obnovilo povjerenje u konkursne procedure i osigurala transparentnost i integritet prilikom zapošljavanja u Domu zdravlja Bihać.